In 2023 toch nog je schrijfdoel halen?

Vier tips voor een schrijf-eindsprint

Het einde van de zomer nadert! Voor sommige auteurs is de zomer een periode waarin ze veel meters maken met hun manuscript (want: veel tijd!), voor anderen juist een tijd waarin alles even stilligt (want: veel afleiding).
Misschien ben je niet helemaal tevreden met waar je staat qua schrijfproces. Had je verder willen zijn en ben je bang dat je je uitgeefdoel nu niet haalt. In dit blog geven we je vier tips waarmee jij je schrijfproces een boost geeft of misschien zelfs dit jaar nog de eindstreep haalt.


Wil jij alvast feedback van een redacteur op 1.000 woorden uit je manuscript?
Vraag dan een Quick Scan aan.
Vraag hier een Quick Scan aan

Writing flow
Tip #1: schrijf daar waar het stroomt

Wie zegt dat je een boek van A tot Z moet schrijven? Niemand! Soms helpt het om een bepaalde scène of een bepaald hoofdstuk op te schrijven, ook al was je daar nog niet. Doordat het dan weer gaat stromen, is het vervolgens makkelijker om passages op te schrijven die aanvankelijk minder snel uit je pen vloeien.

Tip #2: lukt schrijven niet, spreek dan in

Soms lukt het schrijven gewoon niet. Vaak zit je dan te veel in je hoofd, denk je te veel na over de juiste woorden, over het formuleren van “mooie” zinnen. Dat kan superfrustrerend zijn. Om dat te doorbreken, kun je het schrijven tijdelijk vervangen door inspreken. Ga bijvoorbeeld de natuur in, neem je smartphone mee en spreek daarop in. Een spannende scène, een dialoog, een case die je in je boek wilt opnemen… het maakt niet uit wat voor soort boek je schrijft. Door het in te spreken, vergroot je bovendien de kans dat je je “eigen taal” gebruikt. In een latere fase ga je dat wat je hebt ingesproken uittypen en waarschijnlijk hier en daar een beetje mooier verwoorden.

Tip #3: reserveer tijd

Tja, misschien een voor de hand liggende tip. Toch noemen we deze. Vaak schiet het niet op met het manuscript, omdat je er simpelweg te weinig tijd voor maakt. Kies een moment waarop je weinig afleiding hebt, waarbij je (waarschijnlijk) de rust voelt om daadwerkelijk te schrijven en… doe het gewoon!

Tip #4: gebruik de pomodoro methode

Heb je tijd gereserveerd en zit je klaar om te schrijven? Deel je schrijftaak dan op in hapklare brokken. Dat kun je doen met behulp van de pomodoro methode. Het enige dat je – behalve je schrijfgerei – nodig hebt, is een kookwekker of wekker op je smartphone (en dan niet stiekem social media checken!).
Pomodoro werkt met tijdsblokken: 25 minuten schrijven, 5 minuten pauze, 25 minuten schrijven en weer 5 minuten pauze. Na elke 3 of 4 blokken neem je een grotere pauze van een kwartier of een half uur.
Je zult zien dat je het een stuk langer volhoudt en dat je een stuk effectiever werkt.


Wil jij alvast feedback van een redacteur op 1.000 woorden uit je manuscript?
Vraag dan een Quick Scan aan.
Vraag hier een Quick Scan aan

 

 

Meer blogs en tips lezen?

Boek schrijven: wat zijn de grootste valkuilen?

Het is algemeen bekend dat veel mensen dromen van het schrijven van een boek. In de huidige tijd zetten steeds meer mensen daadwerkelijk de stap. Wij juichen dat van harte toe. Iedereen heeft immers...
> Verder lezen

Overwinnen van je schrijversblok: tips voor succesvol schrijven

Wij komen regelmatig auteurs tegen die een boek schrijven maar het vervolgens niet afmaken. Uit gebrek aan inspiratie of gewoonweg omdat ze niet meer weten hoe nu verder te gaan. Er ontstaat een...
> Verder lezen

Wanneer mag je jezelf auteur noemen?

Veel auteurs durven zichzelf, ondanks dat ze een of meerdere boeken hebben geschreven, vaak nog geen auteur te noemen. Er blijken een aantal overtuigingen te zijn die daar de oorzaak van zijn. Welke...
> Verder lezen