Als schrijver van je eigen boek, is het interessant om te weten hoe het boekdrukproces in zijn werk gaat. Je hebt immers veel werk, bloed, zweet en tranen in je boek zitten. Dan wil je een zo mooi mogelijk resultaat. Het laten drukken van je boek draagt daar zeker aan bij.
Ben jij benieuwd hoe een boek wordt gedrukt? In onze eigen drukkerij drukken we alle boeken zelf. In dit blog leg ik je uit hoe we te werk gaan. Daarvoor staan wij stil bij de volgende onderwerpen:
Wanneer is jouw manuscript drukklaar? Check of je boek aan de aanleverspecificaties voldoet.
Jij zorgt ervoor dat je verhaal op papier staat. Een kleurrijk kinderboek, een meeslepende roman of een spannende thriller; die keuze is aan jou.
Zodra jij tevreden bent over je verhaal, dan kom je in contact met ons. We helpen je bij het redigeren van je manuscript, de vormgeving van jouw boek en het drukklaar maken van bestanden.
Word, PowerPoint en Excel zijn geen grafische programma’s en dus ook niet geschikt om een drukbestand in op te maken. Mocht je wel zelf een bestand hebben opgemaakt in een van deze programma’s, raak dan niet paniek! Wij zetten je helpen het bestand om naar een drukbestand met behulp van Adobe InDesign. We voegen snijtekens toe, controleren de afmetingen, de marges en de uitlijning en beoordelen of alle fonts goed zijn toegepast.
Zodra het bestand drukklaar is, maken we een proefdruk. De proefdruk is voor jou bedoeld om te controleren of alles goed staat. Het is een laatste controle waarna we eventuele aanpassingen nog kunnen doorvoeren.
Controleer je proefdruk onder andere op:
Vervolgens zetten wij de bestanden klaar om je boek te drukken.
De digitale drukpers heeft vier basis drukinktkleuren die samen allerlei kleurcombinaties kunnen maken. De basiskleuren zijn cyaan, magenta, geel en zwart.
Voor de omslag heb je de keuze uit een soft- of hardcover. Deze beschermen we door middel van een laminaat. Dit kan een glanslaminaat zijn of een matlaminaat. Glans benadrukt kleuren en mat dempt juist waardoor jouw boek een chique uitstraling krijgt.
Voor het binnenwerk drukken we op grote vellen, waardoor we meerdere pagina’s op één vel drukken. Goed voor het milieu én je houdt de kosten zo laag mogelijk.
De pagina’s liggen op volgorde als ze uit de digitale drukpers komen. We hoeven het dan alleen nog maar te snijden. Deze volgorde heet een inslagschema. Een verzameling van in elkaar geschoven gevouwen bladen papier noemen we een katern. Deze katernen vormen de basis bij het binden van je boek.
Zodra je boek gedrukt is, moet het nog op maat gesneden worden. Dit doen we met een snijmachine, welke het boek keurig in het gewenste formaat snijdt.
Hieronder zie je de boeken, klaar om gesneden te worden:
Vervolgens moeten de vellen papier en de covers aan elkaar gebonden worden. In de grafische industrie hebben we verschillende bindmethoden, namelijk: genaaid gebrocheerd, genaaid gebonden en gelijmd gebonden:
De laatste stap in het proces is het schoonsnijden van het boek. Hiervoor gebruiken we een driesnijder. De stukken papier die er niet horen, worden zo van het boek afgesneden.
We verpakken de boeken in dozen en sturen ze naar je toe. Of we gaan ze voor je verkopen. In dat geval houden we ze zelf op voorraad óf sturen ze op naar het Centraal Boekhuis. Dat bepaal jij!
Al met al een heel proces dus. Maar wij genieten iedere dag weer van alle boeken die we maken! Wil jij ook graag je boek laten drukken? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag!
Veel succes!