Hoe wordt een boek gedrukt? Wij leggen het stap voor stap uit

Als schrijver van je eigen boek, is het interessant om te weten hoe het boekdrukproces in zijn werk gaat. Je hebt immers veel werk, bloed, zweet en tranen in je boek zitten. Dan wil je een zo mooi mogelijk resultaat. Het laten drukken van je boek draagt daar zeker aan bij.

Ben jij benieuwd hoe een boek wordt gedrukt? In onze eigen drukkerij drukken we alle boeken zelf. In dit blog leg ik je uit hoe we te werk gaan. Daarvoor staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

 1. Je boek drukklaar maken
 2. Beoordelen van de proefdruk
 3. Jouw boeken worden gedrukt
  1. Omslag
  2. Binnenwerk
  3. Snijden
  4. Binden
  5. Schoonsnijden
 1.  

Wanneer is jouw manuscript drukklaar? Check of je boek aan de aanleverspecificaties voldoet.
Download het whitepaper  'Aanleverspecificaties'

Stap 1: Je boek drukklaar maken

Jij zorgt ervoor dat je verhaal op papier staat. Een kleurrijk kinderboek, een meeslepende roman of een spannende thriller; die keuze is aan jou.

Zodra jij tevreden bent over je verhaal, dan kom je in contact met ons. We helpen je bij het redigeren van je manuscript, de vormgeving van jouw boek en het drukklaar maken van bestanden.

Tip! Creëer een drukklaar bestand met InDesign

Word, PowerPoint en Excel zijn geen grafische programma’s en dus ook niet geschikt om een drukbestand in op te maken. Mocht je wel zelf een bestand hebben opgemaakt in een van deze programma’s, raak dan niet paniek! Wij zetten je helpen het bestand om naar een drukbestand met behulp van Adobe InDesign. We voegen snijtekens toe, controleren de afmetingen, de marges en de uitlijning en beoordelen of alle fonts goed zijn toegepast.

Stap 2: Beoordelen van de proefdruk

Zodra het bestand drukklaar is, maken we een proefdruk. De proefdruk is voor jou bedoeld om te controleren of alles goed staat. Het is een laatste controle waarna we eventuele aanpassingen nog kunnen doorvoeren.

Controleer je proefdruk onder andere op:

 • De kwaliteit van het papier;
 • Gebruik van de juiste lettertypes;
 • Of de indeling juist is;
 • Of de afbeelding goed staan.

Stap 3: Jouw boeken worden gedrukt

Printer in actie

Vervolgens zetten wij de bestanden klaar om je boek te drukken.
De digitale drukpers heeft vier basis drukinktkleuren die samen allerlei kleurcombinaties kunnen maken. De basiskleuren zijn cyaan, magenta, geel en zwart.

drukinktkleuren

Omslag: hard- of softcover

Voor de omslag heb je de keuze uit een soft- of hardcover. Deze beschermen we door middel van een laminaat. Dit kan een glanslaminaat zijn of een matlaminaat. Glans benadrukt kleuren en mat dempt juist waardoor jouw boek een chique uitstraling krijgt.

Binnenwerk: een duurzaam proces

Voor het binnenwerk drukken we op grote vellen, waardoor we meerdere pagina’s op één vel drukken. Goed voor het milieu én je houdt de kosten zo laag mogelijk.

De pagina’s liggen op volgorde als ze uit de digitale drukpers komen. We hoeven het dan alleen nog maar te snijden. Deze volgorde heet een inslagschema. Een verzameling van in elkaar geschoven gevouwen bladen papier noemen we een katern. Deze katernen vormen de basis bij het binden van je boek.

Snijden: in elk gewenst formaat

Zodra je boek gedrukt is, moet het nog op maat gesneden worden. Dit doen we met een snijmachine, welke het boek keurig in het gewenste formaat snijdt.

Hieronder zie je de boeken, klaar om gesneden te worden:

boekblokken op lopende band

Binden: kies de bindmethode die bij jouw boek past

Vervolgens moeten de vellen papier en de covers aan elkaar gebonden worden. In de grafische industrie hebben we verschillende bindmethoden, namelijk: genaaid gebrocheerd, genaaid gebonden en gelijmd gebonden:

 • Genaaid gebrocheerd: Genaaid gebrocheerd is een manier van boekbinden en wordt gebruikt voor boeken met een softcover. Het is de sterkste manier van inbinden voor boeken met een zachte kaft.
  Bij een genaaid gebrocheerd boek lijmen we het boekblok, bestaande uit katernen die door middel van garen aan elkaar genaaid zijn, in de rug van een zachte omslag. Je kunt een genaaid gebrocheerd boek intensief gebruiken zonder dat de pagina’s loslaten. Dit komt door het genaaide binnenwerk.

boeken ingehangen

 • Genaaid gebonden: Een genaaid gebonden boek heeft een harde kaft (hardcover). Deze kaft bestaat meestal uit een kartonsoort van twee tot vier millimeter dik, dat op een bepaalde manier is afgewerkt. Voor deze afwerking is van alles mogelijk, zoals linnen, (kunst)leer of mc papier.
  Bij genaaid gebonden boeken wordt het boekblok in de kaft gelijmd met behulp van schutbladen. Doordat we niet de rug van het boekblok aan de kaft lijmen, maar de schutbladen, blijven genaaid gebonden boeken beter openliggen dan hun tegenhanger, genaaid gebrocheerd.

 • Gelijmd gebrocheerd: Gelijmd gebrocheerde boeken worden gebonden door losse bladen (dus geen katernen) rechtstreeks in de rug van de omslag te lijmen. Gelijmd gebrocheerd is een goedkope manier om boeken te binden en wordt toegepast bij grote oplages en boeken die niet intensief worden gebruikt.

Schoonsnijden

De laatste stap in het proces is het schoonsnijden van het boek. Hiervoor gebruiken we een driesnijder. De stukken papier die er niet horen, worden zo van het boek afgesneden. 

Jouw boek is gedrukt en klaar voor de verkoop

We verpakken de boeken in dozen en sturen ze naar je toe. Of we gaan ze voor je verkopen. In dat geval houden we ze zelf op voorraad óf sturen ze op naar het Centraal Boekhuis. Dat bepaal jij!

Al met al een heel proces dus. Maar wij genieten iedere dag weer van alle boeken die we maken! Wil jij ook graag je boek laten drukken? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag!

Veel succes!

Ellen

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?

Meer blogs en tips lezen?

Hoe de markt jouw keuzes rondom het drukwerk beïnvloedt

Veel auteurs dromen ervan: een hardcover! Het wordt door velen beschouwd als de meest chique uitvoering van een boek. Voeg je nog een leeslint toe en misschien een mooie veredeling op je omslag en je...
> Verder lezen

Hoeveel boeken moet ik laten drukken?

Ga jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan sta je aan het start van een mooi traject. Maar ook een traject waarin je veel keuzes moet gaan maken. Een van die keuzes is de oplage. Laat je je boek...
> Verder lezen

Hoeveel tijd kost het om je boek uit te geven?

Ga je zelf een boek uitgeven, dan heb je als auteur vaak een deadline in gedachten. En sommige auteurs maken die deadline ‘hard’. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een boekpresentatie of een...
> Verder lezen