Hoe een boek uitgeven? Iedereen kan het!

De titel van dit blog is niet om je af te schrikken. Nee, juist om je te motiveren. Bij BoekenGilde zijn we er namelijk van overtuigd dat iedereen z’n eigen boek kan uitgeven. Wanneer je goed voorbereid te werk gaat, hulp inroept van professionals én gemotiveerd bent om er een succes van te maken, weten wij zeker dat dit je gaat lukken!

In dit blog beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen:

 • Kan echt iedereen een eigen boek uitgeven?
 • Hoe werkt een boek uitgeven?
 • Waarom zou ik mijn eigen boek uitgeven?
 • Wat zijn de voordelen van uitgeven in eigen beheer?

Is het jouw grote droom om een eigen boek te schrijven en uit te geven? Dan helpen wij jou om die droom te verwezenlijken. Vraag ons gratis e-book aan met acht heldere stappen die jou verder helpen.Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Kan echt iedereen een eigen boek uitgeven?

Jazeker! Iedereen mag een eigen boek uitgeven. Selfpublishing, noemen we dat ook wel.
Je geeft je boek dan niet uit via de uitgever, maar in eigen beheer. Een groot voordeel: jij bepaalt zelf hoe jouw boek wordt uitgegeven!

Hoe een boek uitgeven iedereen kan het

Hoe werkt een boek uitgeven?

Het belangrijkste is dat je eerst een ruw manuscript klaar hebt, waar je inhoudelijk niet meer zoveel aan wilt veranderen. Dan volgen er een aantal stappen namelijk:

 1. Manuscript voltooien en laten redigeren.
 2. Opmaken van boekomslag en binnenwerk.
 3. Aanvragen van een ISBN.
 4. Kiezen van een self-publishing platform.
 5. Boek laten drukken.
 6. Boek uitgeven en publiceren.
 7. Boek promoten en distribueren. 
 8. Beheren van de verkoop van je eigen boek.

Ben je klaar met schrijven en wil je gaan uitgeven?

Dan kun je via onze website een offerte aanvragen. Je kunt hierbij aanvinken van welke opties je gebruik wilt maken. Tekstredactie, het schrijven van een achterflaptekst, ISBN, de opmaak van het omslag en/of binnenwerk, het drukken van je boek, een eventuele e-book versie en wensen voor distributiekanalen.

Alle onderdelen zijn ‘los’ af te nemen. Door het invullen van het formulier krijgen wij een beeld van je wensen. Binnen twee werkdagen krijg je van ons een voorstel en kunnen we het vervolgtraject samen inrichten. Uiteraard is zo’n offerteaanvraag geheel vrijblijvend!

Waarom zou ik mijn eigen boek uitgeven?

Er zijn legio redenen om een boek uit te geven. Sommige auteurs dromen ervan om hun boek door een groot publiek te laten lezen. Er zijn ook auteurs die een boek gebruiken om hun gedachtegoed te delen. En er zijn auteurs die ‘iets’ willen nalaten.

Vroeger was je hierin afhankelijk van de uitgever. Vandaag de dag kun je nog steeds via de uitgever uitgeven, maar je kunt het ook zelf je eigen boek uitgeven. Je weet dan zeker dat je boek er komt!

Steeds meer auteurs kiezen er bewust voor om een boek uit te geven in eigen beheer. Het voordeel hiervan is dat je betrokken blijft in het gehele proces. Je raakt steeds meer thuis in het proces van het uitgeven. Je schakelt een redacteur in, gaat nadenken over de vormgeving en verdiept je in de keuzes die je gaat maken betreffende de uitstraling van je boek.

Ook bepaal jij de oplage en op het moment dat je boek klaar is, bepaal je zelf hoe en/of je het gaat verkopen.

Dit is leuk en erg leerzaam.

Natuurlijk hoef je dit niet alleen te doen. Wij helpen je door het gehele proces heen. Samen hebben we een gemeenschappelijk doel: een boek maken waar jij blij van wordt!

Wat zijn de voordelen van uitgeven in eigen beheer?

Het grootste voordeel van zelf uitgeven is dat je zelf de regie houdt en het boek wordt zoals jij voor ogen hebt. Maar natuurlijk zijn er ook andere voordelen, namelijk:

 • Je kiest zelf met wie je samenwerkt qua redactie, vormgeving en het drukwerk;
 • Je bent verantwoordelijk voor je eigen succes;
 • De opbrengsten zijn voor jou!

Lees hier meer over de voor- en nadelen van selfpublishing.

Wij staan voor je klaar!

Vind je het lastig om te bepalen wat jij nodig hebt of waar je gebruik van wilt maken? Laat het ons gerust weten, wij denken graag met je mee.

Daarnaast delen we onze kennis over veel onderwerpen in het uitgeefproces via, gratis te volgen, webinars. Via onze webinarkalender kun je je aanmelden.

We kijken ernaar uit om samen je uitgeefdroom waar te maken!

Team BoekenGilde

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?

Meer blogs en tips lezen?

Een review opnemen in je flaptekst? Dat pak je zo aan!

De tekst op de achterkant van je boek – ook wel flaptekst of blurb genoemd – heeft als functie om je potentiële lezer over de streep te trekken om jouw boek te kopen. Het helpt als je in die tekst...
> Verder lezen

Onderwerp van je boek: hoe onderscheid je jezelf van de rest?

Over bijna elk onderwerp is geschreven en ongetwijfeld bestaan er al boeken over jouw onderwerp. Struin maar eens rond op internet. En gelukkig maar! Dat betekent namelijk dat er interesse is in jouw...
> Verder lezen

Zelf je boek uitgeven? Deze inzichten deden we de afgelopen jaren op

Een kleine tien jaar geleden begon BoekenGilde als dienstverlener rondom het zelf uitgeven van een boek. Destijds zag het uitgeeflandschap er anders uit dan tegenwoordig: zelf uitgeven was de...
> Verder lezen