Drie tips voor het schrijven van een autobiografie

De meeste romanschrijvers debuteren met een autobiografie. De schrijfdroom komt dan vaak voort uit de behoefte om je levensverhaal te vertellen. Omdat je iets bijzonders hebt meegemaakt of geleerd. Of als eerbetoon. Een autobiografie is een mooie vuurdoop voor jou als auteur. Je geeft “de hele wereld” inzicht in (een deel van) jouw leven en ervaringen. Maar hoe schrijf je een autobiografie? En hoe zet je de stap richting publicatie?


Hieronder geef ik je drie tips!

Drie tips voor het schrijven van een autobiografie


Tip 1: maak een tijdlijn

Als je een autobiografie gaat schrijven heb je vaak een idee waarover je wilt schrijven: een thema of levensbepalende gebeurtenis. Begin met het maken van een overzicht van alles wat je hebt meegemaakt, van de lessen die je hebt geleerd. Dat wat bijdraagt aan je verhaal en op enigerwijs invloed heeft gehad op dat wat jij wil overbrengen met je boek. Schrijf liever teveel op dan te weinig! Schrappen kan altijd nog!
Zet dit in een tijdlijn. Maak het zo grof (in jaren) of zo fijn (in uren) als nodig is.
Deze tijdlijn gebruik je tijdens het schrijven. Je hoeft niet per definitie in chronologische volgorde te schrijven, dat bepaal jij.

Tip 2: why stick to the facts?

Veel autobiografische schrijvers maken het zichzelf lastig door feitelijk te willen blijven. Soms is dat een probleem. Want je kunt jezelf niet alles meer herinneren. In de archieven kun je niks terugvinden. Of die gebeurtenis was voor jou heftig, maar je lezer heeft net iets meer beeld nodig om dat te kunnen begrijpen. Gun jezelf dan die creatieve vrijheid. Zet (de boodschap van) je boek centraal en niet per definitie de feiten. Vermeld dit wel, bijvoorbeeld in je voorwoord. Zo voorkom je scheve blikken van mensen die zich in je boek herkennen.

Tip 3: omarm je angsten

Deze tip is makkelijker gezegd, dan gedaan. Want die angst voelt wel heel echt en aanwezig. Wat gaat mijn omgeving hiervan vinden? Kan ik dit wel maken tegenover mijn vader, moeder, (ex)-partner, kind, tandarts, werkgever…? Het antwoord daarop hangt af van het thema en de inhoud van je boek. Van hoe expliciet je situaties en mensen beschrijft.

  • Ga je in je boek zorgvuldig om met de mensen om je heen?
  • Heb je er alles aan gedaan om je omgeving geen schade toe te brengen?
  • Heb je je autobiografie met zuivere intenties geschreven?

Is je antwoord drie keer ‘ja’, realiseer je dan dat deze emotie bij het proces hoort. Jouw verhaal is jouw verhaal. Daarmee heb jij het recht om het te vertellen. Het is ook jouw waarheid en die wijkt per definitie af van die van je omgeving. Benadruk dat. Zo voorkom je dat je de drempel niet over durft om jouw levensverhaal uit te brengen. Door bijvoorbeeld op de cover het woord ROMAN te zetten, weet een ieder dat de inhoud niet 100% feitelijk is.

Jouw schrijfdroom

Droom jij ook van het schrijven en uitgeven van een autobiografie? Stimuleer jezelf dan door een planning te maken. Wanneer ga je welke stap in het uitgeefproces zetten? Wil je concrete hulp en inspiratie opdoen voor het uitgeven van je boek, kom dan naar het Selfpublishing Event 2019. BoekenGilde organiseert dit event op 22 juni a.s. in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Die middag staat alles in het teken van jouw boek: na deze dag weet jij wat er nodig is om jouw boek uit te geven.

Meer informatie vind je hier >

Ik ben er die dag ook bij en wil je graag de hand schudden. Spreek je me aan?

Met schrijvende groet,

In categorie: Blog