Je hebt al jarenlang een titel voor je boek in je hoofd. Of je krijgt zojuist een geniale ingeving voor je boektitel. Maar dan zie je dat je niet de enige bent met dit idee. Wat nu? Ga je op zoek naar een andere titel of kun je deze titel gewoon gebruiken?
In dit blog behandelen we het volgende:
Is het jouw grote droom om een eigen boek te schrijven en uit te geven? Dan helpen wij jou om die droom te verwezenlijken. Vraag ons gratis e-book aan met acht heldere stappen die jou verder helpen.
Eigenlijk is het vrij eenvoudig om te controleren of de titel van je boek al bestaat. Je kunt hiervoor terecht op twee websites, namelijk:
www.titelbank.nl (hiervoor heb je wel een account nodig)
of
De informatie die hier ingeladen wordt komt vanuit de ISBN-registratie. Een ISBN is nodig om een boek te registreren én verkoopbaar te maken.
Ook kun je controleren of jouw boektitel te koop aangeboden wordt. Raadpleeg hiervoor online verkoopkanalen als de BoekenGilde Boekenshop, Bol.com of Bruna.
Helaas (of gelukkig) bestaat er niet zoiets als een recht op een boektitel. Je mag dus iedere boektitel gebruiken. Het kan voorkomen dat je een titel gebruikt die al bestaat of dat iemand in de komende jaren dezelfde boektitel gaat gebruiken. Daar is helaas niets aan te doen.
Gelukkig maakt niet alleen de titel jouw boek uniek. Ook het omslag, de (optionele) ondertitel, jouw auteursnaam, het binnenwerk en typografie zorgen voor onderscheidend vermogen. Allemaal onderdelen om naast de titel van je boek mee op te vallen.
Zoals we hierboven al aangeven is er niets zoiets als een recht op een boektitel. Titels van boeken zijn dus niet beschermd. Er is ook geen mogelijkheid om een titel te claimen.
Wanneer je een bepaalde boekenreeks gaat maken zoals bijvoorbeeld Woezel & Pip, Harry Potter of De schippers van de Kameleon, kun je aanspraak maken op het merkenrecht en je merk registreren.
Wanneer je een titel voor je boek gaat bedenken is het belangrijk dat deze de lading van het boek dekt. Daarnaast moet de titel pakkend zijn en nieuwsgierigheid wekken. Tsja, en dat alles in één of een paar woorden… best een opgave!
Wat helpt is om eens te gaan brainstormen. Maak een mindmap met allerlei woorden die in je opkomen wanneer je aan je boek denkt. Schakel ook eens wat kennissen in om met je mee te denken. Vaak ontstaan zo de mooiste ideeën. Belangrijk is dat je boektitel tot de verbeelding spreekt en je de titel niet pas begrijpt na het lezen van je boek.
Zorg ervoor dat de titel gemakkelijk te onthouden is en blijft hangen. Gebruik dus geen moeilijke woorden, moeilijke namen of te lange zinnen.
Vind je het lastig om alles te vatten in één titel? Gebruik dan ook een ondertitel. Een mooie manier om je boektitel meer kracht bij te zetten. Hanteer hierbij de volgende uitgangspunten:
Veel succes!