De titel van mijn boek bestaat al. Wat nu?

Je hebt al jarenlang een titel voor je boek in je hoofd. Of je krijgt zojuist een geniale ingeving voor je boektitel. Maar dan zie je dat je niet de enige bent met dit idee. Wat nu? Ga je op zoek naar een andere titel of kun je deze titel gewoon gebruiken?

In dit blog behandelen we het volgende:

  • Hoe controleer je of je boektitel al bestaat?
  • Mag je een boektitel gebruiken die al bestaat?
  • Kun je een boektitel claimen?
  • Tips voor een goede boektitel.

Is het jouw grote droom om een eigen boek te schrijven en uit te geven? Dan helpen wij jou om die droom te verwezenlijken. Vraag ons gratis e-book aan met acht heldere stappen die jou verder helpen.
Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Hoe controleer je of je boektitel al bestaat?

Eigenlijk is het vrij eenvoudig om te controleren of de titel van je boek al bestaat. Je kunt hiervoor terecht op twee websites, namelijk:

www.titelbank.nl (hiervoor heb je wel een account nodig)

of

www.vindboek.nl

De informatie die hier ingeladen wordt komt vanuit de ISBN-registratie. Een ISBN is nodig om een boek te registreren én verkoopbaar te maken.

Ook kun je controleren of jouw boektitel te koop aangeboden wordt. Raadpleeg hiervoor online verkoopkanalen als de BoekenGilde Boekenshop, Bol.com of Bruna.

Mag je een titel gebruiken die al bestaat?

Helaas (of gelukkig) bestaat er niet zoiets als een recht op een boektitel. Je mag dus iedere boektitel gebruiken. Het kan voorkomen dat je een titel gebruikt die al bestaat of dat iemand in de komende jaren dezelfde boektitel gaat gebruiken. Daar is helaas niets aan te doen.

Gelukkig maakt niet alleen de titel jouw boek uniek. Ook het omslag, de (optionele) ondertitel, jouw auteursnaam, het binnenwerk en typografie zorgen voor onderscheidend vermogen. Allemaal onderdelen om naast de titel van je boek mee op te vallen.

800x533-1

Kun je een boektitel claimen?

Zoals we hierboven al aangeven is er niets zoiets als een recht op een boektitel. Titels van boeken zijn dus niet beschermd. Er is ook geen mogelijkheid om een titel te claimen.

Wat kun je dan wel doen?

Wanneer je een bepaalde boekenreeks gaat maken zoals bijvoorbeeld Woezel & Pip, Harry Potter of De schippers van de Kameleon, kun je aanspraak maken op het merkenrecht en je merk registreren.

Tips voor een goede boektitel

Wanneer je een titel voor je boek gaat bedenken is het belangrijk dat deze de lading van het boek dekt. Daarnaast moet de titel pakkend zijn en nieuwsgierigheid wekken. Tsja, en dat alles in één of een paar woorden… best een opgave!

Organiseer een brainstormsessie.

Wat helpt is om eens te gaan brainstormen. Maak een mindmap met allerlei woorden die in je opkomen wanneer je aan je boek denkt. Schakel ook eens wat kennissen in om met je mee te denken. Vaak ontstaan zo de mooiste ideeën. Belangrijk is dat je boektitel tot de verbeelding spreekt en je de titel niet pas begrijpt na het lezen van je boek.

Kort maar krachtig.

Zorg ervoor dat de titel gemakkelijk te onthouden is en blijft hangen. Gebruik dus geen moeilijke woorden, moeilijke namen of te lange zinnen.

Zet extra kracht bij met een ondertitel

Vind je het lastig om alles te vatten in één titel? Gebruik dan ook een ondertitel. Een mooie manier om je boektitel meer kracht bij te zetten. Hanteer hierbij de volgende uitgangspunten:

  • Jouw boektitel bevat 1 tot maximaal 5 woorden;
  • De ondertitel mag wat meer woorden bevatten, maar vormt samen met de titel een belofte. Ze bieden samen een oplossing op een probleem, geven de kern van het verhaal weer of wekken juist héél veel vraagtekens op.

Veel succes!

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?

 

Meer blogs en tips lezen?

Redactiewerk: veel meer dan tekstuele aandacht

Door: Sanne Visch Dat de redactiefase een onmisbare stap is in het uitgeeftraject is bekend. Een goede opbouw van het verhaal, krachtige dialogen, de spelfoutjes eruit, consequent gebruik van...
> Verder lezen

Boek vormgeven: de beginpagina's van je boek

Sla eens een boek open en je ziet het direct: voordat hoofdstuk 1 begint zijn er een aantal pagina’s toegevoegd met informatie. Bij het vormgeven van jouw boek, is het van belang dat je hier rekening...
> Verder lezen

Je boek als e-book verkopen, de voor- en nadelen

Een e-book is een digitale versie van je boek. Deze digitale versie van jouw boek is door de koper online aan te schaffen en te lezen op verschillende apparaten, waaronder een e-reader. Steeds meer...
> Verder lezen