Boekenweek 2022 - Interview met Karin Hover

De Boekenweek 2022 loopt op zijn einde. Dit is dan ook het laatste blog in deze reeks. Gedurende deze week hebben heb je de interviews met Ciska West en Daan Klein Sprokkelhorst en Bernd Jaunich kunnen lezen. Vandaag vragen we Karin Hover over het hoe en waarom haar boek tot stand is gekomen. En wat de link tussen haar boek en de Boekenweek is. 

Een ode aan de eerste liefde. 

'Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers.'

In haar jeugd was Karin Hover (1957) altijd bezig met schrijven. Levensverhalen van mensen fascineren haar. Vooral hoe iemands leven een totaal andere wending kan nemen door een beslissing of een toevallige gebeurtenis. In 2021 kwam haar debuutroman Shamrocks en regenbogen uit. Onlangs publiceerde ze haar tweede boek: 'Maggie's strijd'. 

Karin Hover Boekenweek

Waar gaat je boek over? 

‘Maggie’s strijd’ is het verhaal van Margreet (Maggie), een jonge vrouw die niet tevreden is met de toekomst die haar vader voor haar uitgestippeld heeft.
Ze wil zinvol bezig zijn en loopt weg van huis om zich te melden bij het Rode Kruis en medische hulp te gaan verlenen aan het front in Frankrijk. Het is herfst 1915, de Eerste Wereldoorlog woedt dan al voor het tweede jaar.
Ze blijkt minder goed bestand tegen de oorlogsverschikkingen dan ze van tevoren ingeschat had. In een ziekenhuis leert ze de Ierse officier Antony kennen, wordt verliefd op hem en gaat als zijn verloofde mee naar Dublin. Maar daar belandt ze middenin de Ierse onafhankelijkheidsstrijd en moet ze bovendien kiezen of ze met Antony verder wil of met de charismatische vrijheidsstrijder Sean. En ook na die keuze houden haar problemen nog niet op. Met haar gezin probeert ze de moeilijke tijd zo goed mogelijk door te komen.

‘Maggie’s strijd’ is mijn tweede boek. Mijn debuutroman, ‘Shamrocks en regenbogen’, kwam vorig jaar uit en gaat over een jonge vrouw die het roer omgooit en naar Ierland vertrekt op zoek naar haar grote liefde.

Bestel snel jouw exemplaar in de BoekenGilde Boekenshop. Tijdens de Boekenweek betaal je met de code: boekenweek2022 geen verzendkosten!

Naar de boekenshop

Waarom heb je dit boek geschreven? En wat wil je de lezers ervan meegeven?

'Ik heb me altijd al geïnteresseerd voor Ierland en zijn verhalen. Een paar jaar geleden zag ik een mooie film over de Ierse onafhankelijkheidsstrijd en ben ik me gaan verdiepen in de periode van de Paasopstand in 1916 en wat er daarna allemaal gebeurde. Het is een hele interessante, maar complexe en ook donkere bladzijde in de Ierse geschiedenis. Als je de Ierse geschiedenis kent, kun je de mensen beter begrijpen en verwonder je je over hun veerkracht en relativeringsvermogen.
Wat ik de lezers vooral wil meegeven is dit: oorlog is van alle tijden (zoals we de laatste tijd helaas weer duidelijk zien) en het is erg boeiend hoe mensen zich door zo’n moeilijke tijd heen worstelen. Als ze daarbij gesteund worden door een geliefde maakt dat het leven een heel stuk draaglijker en kunnen ze samen de hele wereld aan.'

Wat betekent de Boekenweek voor jou? 

'Een ode aan auteurs en lezers. Vooral promotie voor boeken en voor lezen.
Ik kom uit een echt lezers-gezin. Bij ons thuis werden er behoorlijk wat boeken verslonden.
Het ultieme weekend-gevoel was voor mij altijd op vrijdagavond naar de bieb gaan, daar op je gemak een stapel boeken uitzoeken en je dan verheugen om ze te gaan lezen!
Ik dacht dat jonge mensen steeds minder lezen, maar sinds ik op Instagram en Hebban zit, zie ik tot mijn verbazing dat er hele lezers communities zijn. Er wordt behoorlijk wat afgelezen in Nederland en ik vind dat wel een fijne gedachte. Lezen is immers goed voor je hersenen; je hoeft niet per se op reis, maar je kunt ook reizen in je hoofd door je te verliezen in een boek. Het is goed voor je voorstellingsvermogen en je woordenschat.'

Hoe link jij jouw boek aan het thema van de Boekenweek? 

'Er is niets mooiers dan je eerste liefde. Er is ook niets dat zoveel indruk achterlaat. Als je soms oudere mensen hoort praten, dan weten ze na al die tijd nog bijna alles over hun eerste liefde. Dat gevoel van vlinders in je buik, je onzeker voelen of die ander dat ook voelt en als dat zo blijkt te zijn, dat allesoverheersende fijne gevoel.
Maggie, de hoofdpersoon van mijn boek, denkt dat ze haar eerste liefde gevonden heeft in Antony, maar als ze in Dublin zijn, laat Antony haar steeds meer aan haar lot over. Ze ontmoet de charmante vrijheidsstrijder Sean en dán pas ervaart ze dat gevoel van die vlinders, nergens anders meer aan kunnen denken en over dromen… Maar zo gemakkelijk is het niet. Aan een relatie met Sean hangen allerlei consequenties: de strijd om de vrijheid van Ierland komt voor hem op de eerste plaats, daar kan zijn liefde voor haar niet tegenop. Als ze voor hem kiest, moet ze ook rekening houden met het feit dat hij vaak in de gevangenis zal belanden door zijn acties. De keuze die ze moet maken is erg lastig: kiest ze voor een comfortabel leven met Antony of voor een onzeker en moeilijk bestaan met Sean?'

Veel leesplezier,

Karin Hover

Bestel snel jouw exemplaar in de BoekenGilde Boekenshop. Tijdens de Boekenweek betaal je met de code: boekenweek2022 geen verzendkosten!

Naar de boekenshop

Meer blogs en tips lezen?

Boekenweek 2022 - Interview met Daan Klein Sprokkelhorst en Bernd Jaunich

We zitten er middenin, de Boekenweek 2022, met als thema: een ode aan de eerste liefde. Deze week richten we ons tot een drietal schrijvers die onlangs hun boek met onze hulp hebben uitgebracht. Hoe...
> Verder lezen

Boekenweek 2022 - Interview met Ciska West

We staan aan de start van de Boekenweek 2022. Met als thema: een ode aan de eerste liefde. Deze week richten we ons tot een drietal schrijvers die onlangs hun boek met onze hulp hebben uitgebracht....
> Verder lezen