Boekenweek 2022 - Interview met Daan Klein Sprokkelhorst en Bernd Jaunich

We zitten er middenin, de Boekenweek 2022, met als thema: een ode aan de eerste liefde. Deze week richten we ons tot een drietal schrijvers die onlangs hun boek met onze hulp hebben uitgebracht. Hoe en waarom is het boek tot stand gekomen? En hoe linken deze auteurs hun verhaal aan de Boekenweek? Je leest het deze week op ons blog! 

Een ode aan de eerste liefde. 

'Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers.'

Bernd Jaunich en Daan Klein Sprokkelhorst woonden jaren naast elkaar in Utrecht. Er was direct een persoonlijke klik maar ook steeds meer op creatief en muzikaal gebied. Daan verhuisde vervolgens naar Drenthe. Tijdens een wandeling in de Drentse natuur ontstond het idee om samen een muzikaal prentenboek te maken: Een lamp is stuk!

De lamp is stuk boekenweek

Waar gaat het boek over? 

'Vuurtorenwachter Fred moet aan het andere einde van het eiland waar hij woont een nieuwe lamp voor zijn vuurtoren kopen. Dat gaat gepaard met spannende, maar ook vrolijke avonturen.

Het boek neemt je in mooie tekeningen en liedjes mee op deze avontuurlijke reis.'

Bestel snel jouw exemplaar in de BoekenGilde Boekenshop. Tijdens de Boekenweek betaal je met de code: boekenweek2022 geen verzendkosten!

Naar de boekenshop

Waarom hebben jullie dit boek geschreven?

'Wij (kinderboekenillustrator Daan Klein Sprokkelhorst en liedjesmaker Bernd Jaunich) waren lang geleden buren en hadden naast een persoonlijke, ook een artistieke en muzikale klik.

Mooie, sfeervolle tekeningen combineren met leuke, originele kinderliedjes. Dat moest toch mogelijk zijn? Zo ontstond het idee van een boek met muziek dat ook als voorstelling gespeeld en gezongen kan worden, en waar de liefde voor de natuur van de Waddeneilanden een rol in speelt.'

Wat willen jullie de lezers meegeven?

'De natuur op de Waddeneilanden is overweldigend mooi. Fred begint iedere dag rustig met een bakkie voor zijn toren en luistert naar de geluiden van de zee, de vogels, de wind.

Wij hopen dat de lezer zich op een mooi Waddeneiland waant als hij het boek leest of voorleest.

Fred is erg tevreden met de wereld en zichzelf.

De problemen die hij onderweg tegenkomt kan hij uiteindelijk alleen met behulp van vrienden oplossen. Alhoewel hij graag in zijn eentje aanmoddert, komt hij tot het inzicht dat je ook hulp moet kunnen ontvangen. En dat deze soms uit onverwachte hoek komt.

Dat is de boodschap van het verhaal. Het leuke is dat wij het verhaal schreven en de boodschap/de kern er gaandeweg in sloop.

“Altijd doe je alles in je eentje,

dat is niet nodig, ben je gek.

Als wij elkaar een handje helpen,

wordt de wereld een betere plek!“

Dat zingt de zeebonk voordat hij Fred helpt.'

Wat betekend de Boekenweek voor jullie?

Daan: Als parttime leerkracht basisonderwijs lees ik erg graag voor en vind ik de (kinder)boekenweek altijd een van de leukste weken op school.

Kinderen laten ervaren dat lezen, voorlezen en voorgelezen worden, geweldig is!

Bernd: Ik ben dol op de (kinder)boekenweek. Aandacht voor boeken, lezingen, boekenweekgeschenk - Geweldig!

Hoe linken jullie het boek aan het thema van de Boekenweek?

De lamp is stuk speelt zich af in de setting van een mooi eiland.

“Het is de mooiste plek op aard“, zingt Fred.

Een plek (en vuurtoren) waar hij haast verliefd op blijkt.

Daarnaast gaat het over vriendschap.

Fred zal zich het ontstaan hiervan, tussen hem en de zeebonk, altijd blijven herinneren.

Net als een eerste liefde eigenlijk…

Veel leesplezier,

Daan Klein Sprokkelhorst en Bernd Jaunich

Bestel snel jouw exemplaar in de BoekenGilde Boekenshop. Tijdens de Boekenweek betaal je met de code: boekenweek2022 geen verzendkosten!

Naar de boekenshop

Meer blogs en tips lezen?

Boekenweek 2022 - Interview met Karin Hover

De Boekenweek 2022 loopt op zijn einde. Dit is dan ook het laatste blog in deze reeks. Gedurende deze week hebben heb je de interviews met Ciska West en Daan Klein Sprokkelhorst en Bernd Jaunich...
> Verder lezen

Boekenweek 2022 - Interview met Ciska West

We staan aan de start van de Boekenweek 2022. Met als thema: een ode aan de eerste liefde. Deze week richten we ons tot een drietal schrijvers die onlangs hun boek met onze hulp hebben uitgebracht....
> Verder lezen