Deze adviseur heb je nodig in je selfpublishing proces

(en het goede nieuws is: het kost je niets!)

Wie al enkele stappen in het uitgeefproces heeft gezet, weet: er komt vrij veel bij kijken. Je hebt veel kennis nodig over allerlei facetten en advies kost – meestal – geld. Gelukkig levert het vaak ook wat op en blijkt het in de meeste gevallen de investering waard. Toch staan wij, als echte Nederlanders 😊, vaak ook open voor gratis advies. In dit blog delen we met je welke grote informatie- én inspiratiebron niet mag ontbreken in je selfpublishing proces.

BoekenGilde helpt je ook graag een eindje op weg. Volg je onze webinars al? We vertellen je daarin alle ins en outs van het selfpublishing proces en ook dit is… gratis!
Komende webinars

Tadaa!

Wie is dan die gratis adviseur, horen we je denken. Nou, dat is niet zo moeilijk. Het is namelijk je eigen boekenkast! Want daarin staan boeken die, zo vermoeden wij, door uitgeverijen zijn uitgegeven. Dat betekent dat er professionele aandacht is besteed aan die boeken en dat kun je vaak terugzien. Door die boeken zo gedetailleerd mogelijk te bekijken, ga je een mening vormen en help je jezelf bij het maken van keuzes.

Gratis adviseurs: boeken

Wat zijn dan zaken waar je op kunt letten?

  • Vormgeving: leg eens wat boeken bij elkaar, waarvan jij verwacht dat ze een vergelijkbare doelgroep hebben als die van jou. Welke overeenkomsten zie je qua kleurgebruik, fonts, dikte, bindwijze, papiersoort? Zou jij vergelijkbare keuzes maken en zo ja, waarom?

  • Lees eens wat achterflapteksten. Welke vond je overtuigend? Welke schrikte af (bijvoorbeeld door een klein lettertype of te veel tekst)? Wat ga jij daarin anders doen?

  • Sla het boek eens open en let op de eerste pagina’s. Sommige boeken hebben twee keer een titelblad, sommige maar één. Wat spreekt je aan? Soms wordt het boek aan iemand opgedragen. Wat doet dat met jou? Let ook eens op het colofon (Wat moet er in het colofon staan?), want die heb jij straks ook nodig.

  • Blader eens door het boek en let eens op de hoofdstukaanduiding. Wat valt je daarin op? Wat vind je duidelijk, mooi, helpend? En hoe zou jij dat doen?

  • Let ook eens op inspring: in sommige boeken springt de tekst links wat in, bijvoorbeeld bij een dialoog. Maar niet in elk boek wordt dat toegepast. Wat vond jij prettig lezen? En wat zou jouw lezer prettig vinden?

  • Zoom nog eens verder in en kijk naar het lettertype en de afstand tussen zinnen. Wat oogt voor jou aangenaam en rustig? En geldt dat ook voor jouw lezer?

  • Pak de liniaal er eens bij en meet de afstand boven, onder, links en rechts van de randen van het papier tot de tekst. Hoe kleiner die afstand, hoe meer woorden er op een pagina passen. Maar of het dan nog prettig leest, is de vraag. Welke afstand vond je prettig? Welk boek gaf je ogen ‘rust’?

  • Als je afbeeldingen gebruikt of verwijst naar bronnen, hoe doen die auteurs in andere boeken dat dan? Hoe vermelden ze dit en waar?

Zo zijn er vast nog een boel zaken te bedenken waar jij je door kunt laten inspireren en helpen. Ook kun je voorbeelden uit je eigen kast gebruiken om de professionals waar je mee samenwerkt (denk aan de vormgever en de drukker) te laten zien wat je mooi vindt. Met als doel: dat jouw boek straks net zo professioneel wordt als die boeken in je boekenkast!

BoekenGilde helpt je ook graag een eindje op weg. Volg je onze webinars al? We vertellen je daarin alle ins en outs van het selfpublishing proces en ook dit is… gratis!
Komende webinars

Meer blogs en tips lezen?

Inspringen: wat is het, waarom zou je ervoor kiezen en hoe pas je het toe?

Is het je weleens opgevallen dat in sommige boeken regels aan de linkerkant een klein beetje verschuiven naar rechts? Dat noemen we ‘inspring’. Als selfpublisher bepaal je zelf of je inspringt of...
> Verder lezen

Hoe ontwerp je een goede cover voor je boek?

De cover of omslag van een boek is vaak belangrijker dan veel schrijvers denken. Zeker wanneer de schrijver minder bekend is. Dan bekijken mensen je boek niet vanwege de bekende naam op de cover. Een...
> Verder lezen

Zo bereid je je voor op de vormgevingsfase

Wanneer je manuscript geredigeerd en gecorrigeerd is, je alles nog één keer goed hebt gecontroleerd, dan ben je klaar voor de vormgevingsfase. Dit is een belangrijke stap richting je gedrukte boek....
> Verder lezen