Is je manuscript geredigeerd en je boek mooi vormgegeven? Dan ben je klaar voor de volgende stap: het drukken van je boek. Een spannend moment, want vanaf dat moment kun je inhoudelijk niks meer wijzigen.
Om er voor te zorgen dat je jouw manuscript met een gerust hart kunt opsturen, leggen we je in dit blog uit waaraan je bestand dient te voldoen om geproduceerd te worden. Qua aanleverspecificaties moet je met de volgende factoren rekening houden:
Wil je graag een nóg een uitgebreidere toelichting? Download dan ons e-book ‘Aanleverspecificaties’ mét checklist! Zo kun je eenvoudig afvinken wat je al gedaan hebt!
Omdat kleine verschuivingen op de pers niet voorkomen kunnen worden adviseren wij belangrijke teksten en/of afbeeldingen minimaal 15-20 mm. uit de rand te plaatsen. Zo voorkom je ook het wegvallen van beelden in de rug van een gelijmd boek. Wel zo verstandig! 😉
Goed en snel werk leveren lukt alleen als we werken met de juiste bestanden. Wij werken uitsluitend met PDF bestanden. Omdat in een PDF bestand de lay-out vastligt, kan er aan de opmaak niks meer veranderen. Dat voorkomt onduidelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld je Microsoft Word bestand eenvoudig omzetten in een PDF.
Gaan wij de opmaak voor je doen? Dan hoef je geen PDF aan te leveren. Wij werken dan met open bestanden.
Let op dat je het binnenwerk aanlevert op het juiste formaat van je boek. Dit is per boek verschillend. Wil je zelf het formaat van je boek kiezen, dan kijken we graag even met je mee. Wij maken namelijk graag optimaal gebruik van een drukvel. Een kleine aanpassing in het formaat kan ervoor zorgen dat we meer pagina’s uit een drukvel halen. Dit is voor jou goedkoper en voor het milieu beter. Lees hier meer over veelvoorkomende boekformaten.
Om ervoor te zorgen dat óók de afbeeldingen in je boek er mooi uitzien, moeten deze minimaal 300 DPI zijn.
Huh? DPI? De afkorting DPI staat voor Dotch Per Inch. 300 DPI betekent dus 300 dots per inch.
Hoe meer dots op de inch staan, hoe hoger de resolutie en hoe scherper de afbeeldingen. Bestanden met afbeeldingen lager dan 300 DPI afdrukken is wel mogelijk, maar de kwaliteit zal aanzienlijk lager worden. Dat zou zonde zijn, toch?
Na het drukken zal het geheel worden gesneden naar het gewenste formaat. Omdat het drukwerk tijdens het snijden kan verschuiven, moeten de bestanden voorzien zijn van afloop. Afloop zorgt ervoor dat er geen storende witte randen ontstaan na het snijden. Je zorgt er dus voor dat je bestand een extra witte rand heeft, waarin de achtergrond van het ontwerp doorloopt. De maximale verschuiving is 3mm. Dit betekent dat wij een afloop nodig hebben van minimaal 3mm. (extra afloop mag altijd).
Zorg ervoor dat alle lettertypes die je gebruikt, ingesloten zijn. Dit voorkomt dat lettertypen worden vervangen wanneer lezers het bestand openen. Ook zorgt het ervoor dat de tekst in het oorspronkelijke lettertype wordt weergegeven.
Mocht een lettertype niet ingesloten zijn, dan zal de computer van de drukpers het niet geïnstalleerde lettertype vervangen door een willekeurig ander lettertype. Dit wil je natuurlijk voorkomen!
Heeft jouw document kleurenpagina’s? Dan vragen wij je om een lijst met kleurenpagina’s door te geven voor de productie. De lijst met pagina’s dient als volgt aangeleverd te worden:
1,3-5, 8, 12-6, 18,23,26,32-36 et cetera.
Nu weet nu in grote contouren waar jouw boek aan moet voldoen. Wil je graag nog meer weten over de productie van je boek? Tijdens ons webinar ‘Productie van je boek’ laten we je zien welke mogelijkheden er zijn bij de productie van je boek. En wat de voor- en nadelen zijn qua uitstraling en gebruik. Meld je aan voor ons gratis webinar Productie van je boek.moet voldoen voordat je het gaat aanleveren.