Aanleverspecificaties van een boek: dit zijn de zaken waar je aan moet denken

Is je manuscript geredigeerd en je boek mooi vormgegeven? Dan ben je klaar voor de volgende stap: het drukken van je boek. Een spannend moment, want vanaf dat moment kun je inhoudelijk niks meer wijzigen.

Om er voor te zorgen dat je jouw manuscript met een gerust hart kunt opsturen, leggen we je in dit blog uit waaraan je bestand dient te voldoen om geproduceerd te worden. Qua aanleverspecificaties moet je met de volgende factoren rekening houden:

 • De marges rondom de tekst;
 • Het juiste bestandstype;
 • Het juiste formaat;
 • De resolutie van de afbeeldingen;
 • Afloop;
 • Ingesloten lettertypes;
 • Kleurenpagina’s.

Wil je graag een nóg een uitgebreidere toelichting? Download dan ons e-book ‘Aanleverspecificaties’ mét checklist! Zo kun je eenvoudig afvinken wat je al gedaan hebt!
Download het e-book 'Aanleverspecificaties'

De marges rondom de tekst

Omdat kleine verschuivingen op de pers niet voorkomen kunnen worden adviseren wij belangrijke teksten en/of afbeeldingen minimaal 15-20 mm. uit de rand te plaatsen. Zo voorkom je ook het wegvallen van beelden in de rug van een gelijmd boek. Wel zo verstandig! 😉

Het juiste bestandstype voor goede en snelle service

Goed en snel werk leveren lukt alleen als we werken met de juiste bestanden. Wij werken uitsluitend met PDF bestanden. Omdat in een PDF bestand de lay-out vastligt, kan er aan de opmaak niks meer veranderen. Dat voorkomt onduidelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld je Microsoft Word bestand eenvoudig omzetten in een PDF.

 • Kies tijdens het opslaan de optie ‘Opslaan als’;
 • Kies de locatie waar je het bestand wilt opslaan;
 • Geef het document een naam en selecteer in het drop-down menu de optie PDF;
 • Geef het PDF-document een naam en klik op de knop publiceren.

Gaan wij de opmaak voor je doen? Dan hoef je geen PDF aan te leveren. Wij werken dan met open bestanden.

Het juiste formaat

Let op dat je het binnenwerk aanlevert op het juiste formaat van je boek. Dit is per boek verschillend. Wil je zelf het formaat van je boek kiezen, dan kijken we graag even met je mee. Wij maken namelijk graag optimaal gebruik van een drukvel. Een kleine aanpassing in het formaat kan ervoor zorgen dat we meer pagina’s uit een drukvel halen. Dit is voor jou goedkoper en voor het milieu beter. Lees hier meer over veelvoorkomende boekformaten.

De resolutie van de afbeeldingen

Om ervoor te zorgen dat óók de afbeeldingen in je boek er mooi uitzien, moeten deze minimaal 300 DPI zijn.

Huh? DPI? De afkorting DPI staat voor Dotch Per Inch. 300 DPI betekent dus 300 dots per inch.

Hoe meer dots op de inch staan, hoe hoger de resolutie en hoe scherper de afbeeldingen. Bestanden met afbeeldingen lager dan 300 DPI afdrukken is wel mogelijk, maar de kwaliteit zal aanzienlijk lager worden. Dat zou zonde zijn, toch?

Afloop, om storende witte randen te voorkomen

Na het drukken zal het geheel worden gesneden naar het gewenste formaat. Omdat het drukwerk tijdens het snijden kan verschuiven, moeten de bestanden voorzien zijn van afloop. Afloop zorgt ervoor dat er geen storende witte randen ontstaan na het snijden. Je zorgt er dus voor dat je bestand een extra witte rand heeft, waarin de achtergrond van het ontwerp doorloopt. De maximale verschuiving is 3mm. Dit betekent dat wij een afloop nodig hebben van minimaal 3mm. (extra afloop mag altijd).

Ingesloten lettertypes

Zorg ervoor dat alle lettertypes die je gebruikt, ingesloten zijn. Dit voorkomt dat lettertypen worden vervangen wanneer lezers het bestand openen. Ook zorgt het ervoor dat de tekst in het oorspronkelijke lettertype wordt weergegeven.

Mocht een lettertype niet ingesloten zijn, dan zal de computer van de drukpers het niet geïnstalleerde lettertype vervangen door een willekeurig ander lettertype. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

De kleurenpagina's

Heeft jouw document kleurenpagina’s? Dan vragen wij je om een lijst met kleurenpagina’s door te geven voor de productie. De lijst met pagina’s dient als volgt aangeleverd te worden:

1,3-5, 8, 12-6, 18,23,26,32-36 et cetera.write without fear publish without mercy

Nu weet nu in grote contouren waar jouw boek aan moet voldoen. Wil je graag nog meer weten over de productie van je boek? Tijdens ons webinar ‘Productie van je boek’ laten we je zien welke mogelijkheden er zijn bij de productie van je boek. En wat de voor- en nadelen zijn qua uitstraling en gebruik. Meld je aan voor ons gratis webinar Productie van je boek.moet voldoen voordat je het gaat aanleveren.

 

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?

 

Meer blogs en tips lezen?

Hoe de markt jouw keuzes rondom het drukwerk beïnvloedt

Veel auteurs dromen ervan: een hardcover! Het wordt door velen beschouwd als de meest chique uitvoering van een boek. Voeg je nog een leeslint toe en misschien een mooie veredeling op je omslag en je...
> Verder lezen

Hoeveel boeken moet ik laten drukken?

Ga jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan sta je aan het start van een mooi traject. Maar ook een traject waarin je veel keuzes moet gaan maken. Een van die keuzes is de oplage. Laat je je boek...
> Verder lezen

Hoeveel tijd kost het om je boek uit te geven?

Ga je zelf een boek uitgeven, dan heb je als auteur vaak een deadline in gedachten. En sommige auteurs maken die deadline ‘hard’. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een boekpresentatie of een...
> Verder lezen