Zo hou je grip op het uitgeefproces (en voorkom je vertraging)

Wanneer je je boek zelf uitgeeft, komt er veel op je af. Vanuit BoekenGilde helpen we je bij de voorbereiding, bijvoorbeeld tijdens onze webinars en workshops. In dit blog helpen we je om anders naar het uitgeefproces te kijken: van ‘wat moet ik doen?’ naar ‘wie gaat me daarbij helpen?’. Met als resultaat: dat jij grip hebt op je eigen uitgeefproces.

make it happen

Volg jij onze gratis webinars al? Hiermee helpen we je voor en tijdens het uitgeefproces. We delen daarin onze kennis én ons enthousiasme over selfpublishing.
 Komende webinars

‘You don’t have to see the whole staircase, just take the first step’ - Martin Luther King Jr.

Laat deze quote eens op je inwerken. Is het voor jou herkenbaar? Laat je je tegenhouden omdat je niet precies weet wat er op je af gaat komen, twijfel je of je dat allemaal wel kunt?
Als je je daarin herkent, dan ben je vooral bezig met “hoe” je de dingen doet.
Hoe moet je ooit dat manuscript (af)schrijven?
Hoe moet je je boek zelf uitgeven?
Hoe moet je een achterflaptekst schrijven?
Hoe moet je boek eruit komen te zien?
Hoe moet je je boek vermarkten?
Hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent?

Van al die “hoe’s” stromen je gedachten over. Je bent dan niet meer bezig met het waarmaken van je schrijf- en uitgeefdroom, maar met alles wat je nu nog níét in huis hebt om die te behalen.

Stapje voor stapje

Om je boek uit te geven en om je boek te vermarkten, heb je vooral rust nodig in je lijf. Stapje voor stapje ga je ontdekken wat er nodig is. Wat je zelf kunt leren, wat je aan een ander overlaat. Wat bij je past en wat niet. Je droom staat centraal, maar je benadert de weg ernaartoe als eentje met vele tussenstations.

Wat kan ik zelf? Wat laat ik aan een ander over?

Gelukkig is het proces van het uitgeven van je boek vrij overzichtelijk. Wat je kan helpen is om per stap eens op te schrijven wat je eigen kwaliteiten en ambities zijn die je per stap in kunt zetten. Je kunt daar onderstaande tabel voor gebruiken.

Taak Wat kan ik zelf? Wie kan me helpen?
(Af)schrijven van je boek Schrijven Bijv. proeflezers of een schrijfcoach -> wie zijn dat dan?
Tekstredactie en -correctie    
Proefcontrole PDF    
Vormgeving van je omslag    
Vormgeving van je binnenwerk    
Eventuele fotografie/illustraties etc.    
Drukwerk van je boek    
Boekpromotie    
Auteurspromotie    
Verkoopkanalen inrichten    
Persbenadering    
Et cetera    

Zie je lege velden of heb je hulp nodig in een fase, ga je dan alvast oriënteren. Wie zou jou in welke fase kunnen begeleiden? Denk goed na over wat je van die persoon verwacht. Jij staat aan het roer!

Volg jij onze gratis webinars al? Hiermee helpen we je voor en tijdens het uitgeefproces. We delen daarin onze kennis én ons enthousiasme over selfpublishing.
 Komende webinars

Meer blogs en tips lezen?

Redactiewerk: veel meer dan tekstuele aandacht

Door: Sanne Visch Dat de redactiefase een onmisbare stap is in het uitgeeftraject is bekend. Een goede opbouw van het verhaal, krachtige dialogen, de spelfoutjes eruit, consequent gebruik van...
> Verder lezen

Boek vormgeven: de beginpagina's van je boek

Sla eens een boek open en je ziet het direct: voordat hoofdstuk 1 begint zijn er een aantal pagina’s toegevoegd met informatie. Bij het vormgeven van jouw boek, is het van belang dat je hier rekening...
> Verder lezen

Je boek als e-book verkopen, de voor- en nadelen

Een e-book is een digitale versie van je boek. Deze digitale versie van jouw boek is door de koper online aan te schaffen en te lezen op verschillende apparaten, waaronder een e-reader. Steeds meer...
> Verder lezen