Zo hou je grip op het uitgeefproces (en voorkom je vertraging)

Wanneer je je boek zelf uitgeeft, komt er veel op je af. Vanuit BoekenGilde helpen we je bij de voorbereiding, bijvoorbeeld tijdens onze webinars en workshops. In dit blog helpen we je om anders naar het uitgeefproces te kijken: van ‘wat moet ik doen?’ naar ‘wie gaat me daarbij helpen?’. Met als resultaat: dat jij grip hebt op je eigen uitgeefproces.

make it happen

Volg jij onze gratis webinars al? Hiermee helpen we je voor en tijdens het uitgeefproces. We delen daarin onze kennis én ons enthousiasme over selfpublishing.
 Komende webinars

‘You don’t have to see the whole staircase, just take the first step’ - Martin Luther King Jr.

Laat deze quote eens op je inwerken. Is het voor jou herkenbaar? Laat je je tegenhouden omdat je niet precies weet wat er op je af gaat komen, twijfel je of je dat allemaal wel kunt?
Als je je daarin herkent, dan ben je vooral bezig met “hoe” je de dingen doet.
Hoe moet je ooit dat manuscript (af)schrijven?
Hoe moet je je boek zelf uitgeven?
Hoe moet je een achterflaptekst schrijven?
Hoe moet je boek eruit komen te zien?
Hoe moet je je boek vermarkten?
Hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent?

Van al die “hoe’s” stromen je gedachten over. Je bent dan niet meer bezig met het waarmaken van je schrijf- en uitgeefdroom, maar met alles wat je nu nog níét in huis hebt om die te behalen.

Stapje voor stapje

Om je boek uit te geven en om je boek te vermarkten, heb je vooral rust nodig in je lijf. Stapje voor stapje ga je ontdekken wat er nodig is. Wat je zelf kunt leren, wat je aan een ander overlaat. Wat bij je past en wat niet. Je droom staat centraal, maar je benadert de weg ernaartoe als eentje met vele tussenstations.

Wat kan ik zelf? Wat laat ik aan een ander over?

Gelukkig is het proces van het uitgeven van je boek vrij overzichtelijk. Wat je kan helpen is om per stap eens op te schrijven wat je eigen kwaliteiten en ambities zijn die je per stap in kunt zetten. Je kunt daar onderstaande tabel voor gebruiken.

Taak Wat kan ik zelf? Wie kan me helpen?
(Af)schrijven van je boek Schrijven Bijv. proeflezers of een schrijfcoach -> wie zijn dat dan?
Tekstredactie en -correctie    
Proefcontrole PDF    
Vormgeving van je omslag    
Vormgeving van je binnenwerk    
Eventuele fotografie/illustraties etc.    
Drukwerk van je boek    
Boekpromotie    
Auteurspromotie    
Verkoopkanalen inrichten    
Persbenadering    
Et cetera    

Zie je lege velden of heb je hulp nodig in een fase, ga je dan alvast oriënteren. Wie zou jou in welke fase kunnen begeleiden? Denk goed na over wat je van die persoon verwacht. Jij staat aan het roer!

Volg jij onze gratis webinars al? Hiermee helpen we je voor en tijdens het uitgeefproces. We delen daarin onze kennis én ons enthousiasme over selfpublishing.
 Komende webinars

Meer blogs en tips lezen?

Uit je comfortzone stappen

Het is vast niet de eerste keer dat je de term ‘comfortzone’ hoort, maar wat is het eigenlijk? De comfortzone is een plek waar jij je bekend, prettig en veilig voelt. Binnen deze plek blijven stress...
> Verder lezen

Zo maak je in 2022 een vliegende start met jouw boek

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Dat geldt ook voor jouw boek. Hoe zorg je ervoor dat je boek de aandacht krijgt die het verdient, in de drukte van alledag? Hoe hou je grip op het proces: zowel de...
> Verder lezen

Waarom moet je een persbericht maken?

Welk document stuur je mee met een recensie-exemplaar van jouw boek als je wilt dat een tijdschrift, krant of blogger jouw boek gaat recenseren? Een persbericht! Het is een must voor jouw...
> Verder lezen