Boekengilde Blog

Een softcover of hardcover boek drukken? Boekengilde

Geschreven door Ellen Rikkink | 19 aug 19

Ben je klaar met schrijven en toe aan het drukken van je boek? Dan moet je een aantal belangrijke keuzes gaan maken. Keuzes waar je misschien niet helemaal in thuis bent. Eén van die keuzes die je moet maken is een soft- of hardcover variant van je boek.

Maar wat is dan een soft- of een hardcover boek? Waarom kies je het een of het ander? En wat is dan de keuze die het beste past bij jouw boek? In dit blog vertellen we je meer over:

Is jouw manuscript klaar om te drukken?

Wat is een hardcover boek?

Een hardcover boek heeft een harde kaft van papier dat op karton geplakt is. De papieren omslag beschermt de hardcover. Je hebt de mogelijkheid om de binnenkant van het omslag (het schutblad) te laten bedrukken met een kleur of afbeelding.

Bij een hardcover boek kun je ook een leeslint aan laten brengen, of een stofomslag. Deze laatste is een losse papieren boekomslag en wordt ook wel een wikkel genoemd. Aan de binnenzijde van de wikkel vind je vaak een korte samenvatting van het verhaal of informatie over de auteur. Hardcover boeken voelen stevig aan en kunnen tegen een stootje.

Voordelen van een hardcover

Het kiezen voor een hardcover bij jouw boek brengt een aantal voordelen met zich mee. Deze lichten we graag toe:

Het boek blijft mooi openliggen

Ga zelf maar eens na: vaak zie je dat een harde kaft gebruikt wordt bij kook- en kinderboeken. Deze boeken moeten namelijk mooi open blijven liggen. Tijdens het koken wil je immers niet telkens met je vieze handen weer naar de juiste pagina moeten bladeren. Een kinderboek moet mooi open op schoot kunnen liggen om de platen te bekijken.

Steviger en chiquere uitstraling

Een hardcover boek heeft een harde kaft, dit maakt het boek erg stevig. Het kan tegen een stootje en is niet te vouwen. De meeste mensen vinden dat een hardcover boek lekker in de hand ligt.

Deze bindwijze wordt vaak gebruikt bij koffietafel boeken. Omdat ze mooi open blijven liggen en ze een chique uitstraling hebben.

Tip: Een cadeau geven? Kies dan voor de hardcover variant van een boek. Dit oogt chiquer en is dus leuker om te geven!

Nadelen van een hardcover 

Natuurlijk heeft een hardcover boek niet alleen maar voordelen. Zo zijn er een tweetal redenen te benoemen waarom je niet voor een hardcover zou kiezen.

1. Hogere kosten voor het drukken

Het drukken van een hardcover is duurder dan het drukken van een softcover. Dit komt simpelweg omdat er een duurder materiaal voor gebruikt moet worden dan bij andere type covers. Omdat het laten maken van een hardcover boek prijzig is, zal ook de verkoopprijs meestijgen. In de winkel zijn de hardcover boek logischerwijs dan ook altijd duurder dan de softcover variant.

2. Zwaarder en vaak ook groter

Hardcover boeken zijn vaak zwaarder en groter dan softcover boeken. Dit maakt dat je ze minder makkelijk ‘even’ in je tas meeneemt.

Wat is een softcover boek?

Een softcover is een boek met en slappe kartonnen omslag en wordt in Nederland ook wel paperback genoemd. De omslag is gemaakt van een zwaardere papiersoort dan de pagina’s in het boek. Dit papiersoort wordt vervolgens gelamineerd. In de boekhandel zul je meer softcovers dan hardcovers zien liggen. Dat komt omdat een softcover boek goedkoper is.

Voordelen van een softcover

Een softcover heeft voordelen ten opzichte van een hardcover bij een boek. Welke dat zijn, lichten we graag toe.

Lage inkoop en verkoopprijs

De kosten voor het drukken van een softcover boek liggen lager dan de hardcover variant. Dit komt omdat het materiaal dat gebruikt wordt goedkoper is. Omdat het goedkoper is om deze variant te maken, kun je een softcover boek ook voor een lager tarief verkopen. Dit maakt de drempel om te kopen lager. Het zal de verkoop van je boek bevorderen!

Wist je dat: een softcover boek bij ons al in zes werkdagen gedrukt is! Daar waar het drukken van een hardcover boek vaak 10 tot 12 werkdagen duurt.

Licht en makkelijk mee te nemen

Omdat een softcover boek niet zwaar is en vaak kleiner is dan een hardcover boek, neem je het gemakkelijk in je tas mee. Handig voor op reis of in de trein.

Nadelen van een softcover

Uiteraard zijn er niet alleen maar voordelen te benoemen van een softcover. Hieronder gaan we dieper in op de nadelen.

1. Een stuk fragieler dan een hardcover

Een softcover boek is een stuk fragieler in vergelijking met een hardcover boek. Zo moet je bijvoorbeeld oppassen dat de hoekjes van het boek niet vouwen. Neem je het boek mee in je tas? Dan heb je zelfs kans op lelijke beschadigingen.

2. Kans op een gebroken rug

Bij het openslaan van een softcover boek heb je de kans dat de rug van het boek breekt. Dit zul je vervolgens altijd terugzien zodra je het boek in de boekenkast zet.

Toch zijn de meningen verdeeld over het breken van de rug van een boek.

''Een gebroken rug betekent dat een boek met liefde gelezen is''

Ben jij het hier mee eens?

Alles op een rij

  Hardcover boek Softcover boek
Heeft een harde kaft X  
Heeft een slappe kaft   X
Mogelijkheid tot aanbrengen leeslint X  
Kan tegen een stootje X  
Blijft mooi openliggen X  
Is duurder in productie X  
Is goedkoper in productie   X
Is licht in gewicht   X
Is nogal fragiel   X
Makkelijk mee te nemen   X

De keuze die het best bij jouw boek past

De keuze die het beste bij jouw boek past is afhankelijk van verschillende factoren. Het kan je helpen om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Hoeveel mag mijn boek kosten/welk bedrag is mijn koper bereid te betalen? Zodra jij weet hoeveel je koper bereid is om te betalen kun je gemakkelijker een keuze maken.
  • Hoe wordt het boek gebruikt in de praktijk?
    Hieronder ons advies in de beste keuze per soort boek: 

      Hardcover Softcover
    Kookboek X  
    Roman   X
    Thriller   X
    Kinderboek/prentenboek X  
    Koffietafelboek X  
  • Welke indruk moet mijn boek wekken? Moet jouw boek een chique uitstraling krijgen? Of moet het juist voor iedereen toegankelijk zijn?

Het één hoeft het ander niet uit te sluiten

Je hoeft niet per se een keuze te maken. Je kunt ook je boek in beide varianten laten drukken. Zo laat je de keuze bij je koper. Kies er bijvoorbeeld voor om 20% van je totale oplage in hardcover te laten drukken en de rest in softcover. Zo kun je beide varianten verkopen.

Wil je gelijk of wil je geluk? Zowel in hard- als softcover. 

Meer weten?

Bij BoekenGilde denken we graag met je mee en willen we je met plezier meer vertellen over de verschillende mogelijkheden. Wil je zelf alvast meer kennis opdoen? Schrijf je dan in voor onze gratis webinars. Kijk hiervoor in onze evenementenkalender.

Meer weten over de productie van je boek? En de voor- en nadelen van de te maken keuzes? Meld je dan direct aan voor ons webinar ‘Productie van je boek’

 

Is jouw manuscript klaar om te drukken?