Je boek als e-book verkopen, de voor- en nadelen

Een e-book is een digitale versie van je boek. Deze digitale versie van jouw boek is door de koper online aan te schaffen en te lezen op verschillende apparaten, waaronder een e-reader. Steeds meer auteurs kiezen ervoor om hun boek uit te geven als e-book, náást het fysieke boek. Het is een mooie manier om aan de behoeften van jouw potentiële koper te voldoen, je spreekt hiermee een groter lezerspubliek aan. Maar wanneer spreken we nou eigenlijk van een e-book? Hoe verkoop je een e-book? En wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het in dit blog.

Je boek als e-book verkopen

Jouw boek als e-book laten opmaken en verkopen?
BoekenGilde helpt je graag.

E-book uitgevenWat is een e-book ofwel e-pub precies?

Wanneer wij spreken over een e-book hebben we het over een reflowable e-pub c.q. e-book. Vroeger werd een PDF al beschouwd als e-book, maar tegenwoordig niet meer. Bij een reflowable e-pub zijn de teksten uit je boek omgezet naar HTML (een programmeertaal voor websites). Daar waar een fysiek boek bestaat uit pagina’s met een vaste lay-out, heeft een e-book een aanpasbare lay-out. Dat is nodig zodat het document te lezen is op allerlei verschillende apparaten. Dit betekent ook dat elk apparaat en elke app anders omgaat met de verwerking van jouw e-book. Jouw boek kan er dus op ieder apparaat anders uitzien. Om deze reden is een e-book met name geschikt voor tekstboeken.


Je e-book verkopen

Het e-book is een digitale variant van je fysieke boek. Je kunt het dus niet in de boekhandel verkopen. 😉 Jouw digitale e-pub bestand kun je uitsluitend online verkopen. Dat is mogelijk via je eigen webshop, maar ook via de BoekenGilde Boekenshop. Droom je ervan om een groot publiek te bereiken? Overweeg dan om je boek te verkopen via het Centraal Boekhuis. Jouw e-book wordt dan te koop aangeboden in alle online webshops in Nederland, waaronder Bol.com, Bruna, Kobo en Bookspot.

Lees hier meer over de mogelijkheden >>

Voordelen e-book


Een e-book heeft niet de charme van een fysiek boek. Het kan geen mooi plekje krijgen in de boekenkast en heeft niet die fijne geur van papier. Toch heeft een e-book wel een aantal voordelen:

1: Een e-book is goedkoper
Als auteur investeer je eenmalig in het maken van een e-book. Vervolgens kun je het document zo vaak verkopen als je wilt. Dat betekent ook dat je een lagere prijs voor een e-book kunt hanteren. Vaak is de prijs van een e-book ongeveer 60% van de prijs van het fysieke boek.

2: Ideaal voor mensen met dyslexie of slechtzienden
Hierboven schreven we al dat een e-book een flowable content heeft. Dat betekent dat de lezer de lettergrootte, regelafstand en het schermcontrast zelf kan instellen. Zo is jouw boekwerk ook te lezen door mensen met minder goede ogen.

3: Altijd én overal beschikbaar
Een e-book is ideaal voor reizigers. Een stapel zware boeken neem je niet mee in je koffer of backpack. Toch veel boeken lezen? Dan zijn e-books een uitkomst! En heb je aan het einde van je vakantie al je boeken uit? Dan schaf je online zo een e-book aan om de laatste dagen aan het zwembad ook nog fijn door te komen!

4: Mooie aanvulling
Een e-book is een mooie aanvulling op het assortiment. Je kunt jouw boek drukken als softcover, hardcover en aanvullend een e-book variant laten maken. Op deze manier spreek je een breed publiek aan. 5. Het is verboden om een e-book door te sturen. Een e-book opent altijd in een daarvoor bestemde app. Dit maakt het doorsturen van het bestand niet mogelijk. Krijg je toch via (bijvoorbeeld e-mail) een e-book doorgestuurd? Realiseer je dan dit een illegaal bestand is. Het maakt dat een ieder die jouw boek wil lezen, het moet aanschaffen 😊

Nadelen e-book

1: Niet tastbaar
Echte boekenliefhebbers maak je niet blij met een e-book. Het is niet vast te pakken, te ruiken en door te bladeren. Het échte boekengevoel mis je bij een e-book.

2: Een e-book is niet cadeau te geven.
Een boek is een leuk cadeau. Helaas gaat is het lastig om een e-book cadeau te geven. Omdat je het bestand niet kunt doorsturen, kun je het niet voor een ander aanschaffen. De enige manier om een e-book cadeau te geven is door een cadeau kaart voor een bepaalde webshop te geven.


3: Er is een apparaat nodig om het te kunnen lezen
Om prettig een e-book te kunnen lezen, heb je een e-reader of tablet nodig. Een e-book lezen op je smartphone kan natuurlijk ook, maar komt de leeservaring niet ten goede. Naast het e-book moet jouw koper dus ook een apparaat aanschaffen om prettig op te kunnen lezen.

Zo zie je maar: een e-book variant van jouw boek heeft voordelen, maar ook nadelen. Gelukkig hoeft het een het ander niet uit te sluiten en kun je een e-book inzetten als aanvulling op jouw fysieke boek.

Jouw boek als e-book laten opmaken en verkopen?
BoekenGilde helpt je graag.

E-book uitgeven

Meer blogs en tips lezen?

Redactiewerk: veel meer dan tekstuele aandacht

Door: Sanne Visch Dat de redactiefase een onmisbare stap is in het uitgeeftraject is bekend. Een goede opbouw van het verhaal, krachtige dialogen, de spelfoutjes eruit, consequent gebruik van...
> Verder lezen

Boek vormgeven: de beginpagina's van je boek

Sla eens een boek open en je ziet het direct: voordat hoofdstuk 1 begint zijn er een aantal pagina’s toegevoegd met informatie. Bij het vormgeven van jouw boek, is het van belang dat je hier rekening...
> Verder lezen