Ga jij je boek uitgeven in eigen beheer? Dan sta je aan het start van een mooi traject. Maar, ook een traject waarin je veel keuzes moet gaan maken. Eén van die keuzes is de oplage. Hanteer je namelijk een kleine of grote oplage?
De ideale oplage hangt van een aantal aspecten af, waaronder het effect ervan op jou als auteur.
Voor de ene auteur werkt het enorm stimulerend om een groot aantal boeken te laten drukken. Het zet in beweging, want al die boeken moeten verkocht worden!
Voor de ander kan het juist verlammend werken: "Hoe kom ik ooooit van al deze boeken af?"
Hoe geldt dit voor jou?
In dit blogartikel helpen we je bij het bepalen van de juiste oplage van jouw boek. Onderwerpen die daarin aan bod komen zijn:
Is jouw manuscript klaar om te drukken? Gefeliciteerd! Maar… dan moet jouw bestand wél geschikt zijn voor de drukker. Met behulp van onze gratis checklist ontdek je aan welke aanleverspecificaties jouw bestand moet voldoen.
Heeft jouw boek een klein publiek? Dan is het verstandig om te kiezen voor een kleine oplage.
Ook wanneer je over een klein budget beschikt is het waarschijnlijk interessanter om met een kleine oplage te beginnen en vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Bij BoekenGilde kun je al vanaf tien exemplaren je boek laten drukken.
Heb je een grote ambitie? Of ben je ervan overtuigd dat je een grote oplage "makkelijk" kunt verkopen? Dan is het interessant om te kiezen voor een grotere oplage.
Het goede nieuws daarbij is: hoe meer boeken je laat drukken, hoe goedkoper de prijs per exemplaar.
Wanneer je de oplage gaat bepalen, maak je als het ware een inschatting van de potentie van je boek bij de lancering.
Hieronder alvast twee manieren hoe je dit voor jezelf in kaart kunt brengen.
De kostprijs per exemplaar daalt wanneer de oplage stijgt. Veel auteurs rekenen uit bij hoeveel verkochte exemplaren ze uit de kosten zijn door de drukkosten te delen door de verkoopprijs.
Wanneer je bij je offerteaanvraag vraagt om een staffel kun je makkelijk uitrekenen en bepalen welke oplage voor jou interessant is.
We adviseren je ook om rekening te houden met de tijd waarin het boek verschijnt.
Hoe actueel is je boek? Met andere woorden: moet je na het verstrijken van tijd nog dingen veranderen? In dat geval is het raadzaam om voor een lagere oplage te gaan, zodat je bij een herdruk eenvoudig nog een aantal zaken kunt aanpassen.
In dit blogartikel hebben we je een aantal tips gegeven. Hopelijk helpt dit je bij het bepalen van de oplage voor jouw boek. Toch nog twijfels? Of wil je graag even sparren? Wij helpen je graag, neem gerust contact op!