Hoe corona zorgde voor meer schrijftijd

(en hoe je dat in de toekomst vast kunt houden)

Bij BoekenGilde kunnen we er niet omheen: sinds de eerste lockdown steeg de behoefte aan hulp en ondersteuning bij het uitgeven in eigen beheer significant. Projecten kwamen in een stroomversnelling, want er was… tijd. Tijd om te schrijven, om je uitgeefdromen om te zetten in acties, om er concreet over na te denken. Eigenlijk zou je die focus op schrijven en uitgeven ook ná corona vast moeten houden. In dit blog geven we je drie tips hoe je structureel meer tijd vrijmaakt om te schrijven.


Ben jij ook (bijna) zover dat je de volgende stap kunt zetten in het uitgeefproces? Vraag dan alvast een offerte aan, zodat je weet waar je aan toe bent!
Offerte aanvragen

Tip 1: hou het leuk!

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: als je iets móét, als je (te) veel tijd per dag moet schrijven, als het gelijk goed moet zijn… dan is de lol er snel vanaf! Zorg voor een modus waar je je goed bij voelt. Plan bijvoorbeeld net iets minder schrijftijd in dan je agenda toelaat, zodat je in de praktijk misschien wel meer gaat schrijven. Want dat geeft een lekker gevoel! Lees tijdens het schrijven niet terug. Want schrijven is doen, meters maken. Schrappen kan later wel. In eerste instantie ga je voor kwantiteit, later voor kwaliteit.
Creëer een fijne plek en routines die jou een goed gevoel geven. Een kaarsje aan op je bureau, een potje thee erbij, na elk uur schrijven een kwartiertje naar buiten in de frisse lucht of misschien een lekker wijntje na afloop als beloning! Genoeg redenen om uit te kijken naar jouw schrijftijd!

800x533 corona

Tip 2: plan schrijftijd in (en hou jezelf eraan!)

Hierboven schreven we al dat je schrijftijd in moet plannen. In een samenleving waarin we over het algemeen weinig tijd ‘over’ hebben, is het handig om in je agenda vast te leggen wanneer je gaat schrijven. Zo zie je schrijven als een afspraak die je met jezelf hebt. Komt er iets tussendoor, dan kun je natuurlijk wel een keer van je planning afwijken, maar zorg er dan wel voor dat je die schrijftijd inhaalt. Zo voorkom je dat je voor je uit blijft schuiven en je met sint-juttemis nog geen afgerond manuscript hebt.
Een afspraak maken met jezelf en je eraan houden is nog makkelijker als je het grote doel voor ogen houdt. Waarom schrijf je dit boek? Welke bedoeling heb je hiermee? Deze onderliggende aspecten vormen je drijfveer. Kun je iets verzinnen waarmee je jezelf hier telkens weer aan herinnert? Denk bijvoorbeeld aan een screensaver op je computer met een reminder of een kaartje met een bepaalde quote.
Als je je schrijftijd gaat inplannen, dan zou je daar ook een planning aan kunnen koppelen. Hoeveel tijd heb je nodig voor versie 1? Hoeveel tijd heb je nog om te herschrijven? Et cetera. Als je weet wat je moet doen en toewerkt naar deadlines, dan beschouw je het vaak sneller als prioriteit.

Tip 3: verzamel mensen om je heen die in dezelfde fase zitten

Er zijn auteurs die schrijven een eenzame bezigheid vinden. En je hebt ze ook die zich omringen met mede-auteurs. En dat is tegenwoordig niet zo moeilijk. Op internet vind je legio schrijfgroepen. Door met elkaar te delen waar je staat in het proces, wakker je bij jezelf de drang aan om – net als die andere gedreven auteurs – ook stappen te zetten met je boek. Loop je vast of twijfel je ergens over, dan kun je andere auteurs om hulp vragen. Ook al schrijf je over totaal verschillende thema’s, het proces heeft vaak dezelfde kenmerken en struikelblokken. En daarin steun je elkaar.
Er zijn ook auteurs die overigens de kriebels krijgen van schrijfgroepen. Die auteurs zouden proeflezers in kunnen schakelen. Deze zou je tussendoor al stukken kunnen voorleggen. Ook op deze manier zet je jezelf in beweging en maak je schrijven tot een prioriteit.


Ben jij ook (bijna) zover dat je de volgende stap kunt zetten in het uitgeefproces? Vraag dan alvast een offerte aan, zodat je weet waar je aan toe bent!

Offerte aanvragen