Boekengilde Blog

Drie tips voor het schrijven van een autobiografie

Geschreven door Sanne | 10 okt 19

De meeste romanschrijvers debuteren met een autobiografie. De schrijfdroom komt dan vaak voort uit de behoefte om je levensverhaal te vertellen. Omdat je iets bijzonders hebt meegemaakt of geleerd. Of als eerbetoon.

Een autobiografie is een mooie vuurdoop voor jou als auteur. Je geeft “de hele wereld” inzicht in (een deel van) jouw leven en ervaringen. Maar hoe schrijf je een autobiografie? En hoe zet je de stap richting het uitgeven van jouw boek? In dit blog geef ik je drie tips:

 

Heb jij de keuze om jouw boek zelf uit te geven gemaakt? In ons gratis e-book nemen we je aan de hand mee met 8 stappen in het uitgeefproces.


Tip 1: maak een tijdlijn

Als je een biografie gaat schrijven heb je vaak een idee welk verhaal je wilt vertellen: een thema of levensbepalende gebeurtenis. Begin met het maken van een overzicht van alles wat je hebt meegemaakt en van de lessen die je hebt geleerd. Dat wat bijdraagt aan je verhaal en op enigerwijs invloed heeft gehad op dat wat jij wil overbrengen met je boek. Schrijf liever teveel op dan te weinig! Schrappen kan altijd nog!

Zet alles wat je hebt gevonden in een tijdlijn. Maak het zo grof (in jaren) of zo fijn (in uren) als nodig is. Deze tijdlijn gebruik je tijdens het schrijven van je boek. Je hoeft niet per definitie in chronologische volgorde te schrijven, dat bepaal jij.

Tip 2: neem creatieve vrijheid

Veel autobiografische schrijvers maken het zichzelf lastig door feitelijk te willen blijven. Soms is dat een probleem. Want je kunt jezelf niet alles meer herinneren. In de archieven kun je niks terugvinden. Of die gebeurtenis was voor jou heftig, maar je lezer heeft net iets meer beeld nodig om dat te kunnen begrijpen.

Gun jezelf dan die creatieve vrijheid. Zet (de boodschap van) je boek centraal en niet per definitie de feiten. Vermeld dit wel, bijvoorbeeld in je voorwoord. Zo voorkom je scheve blikken van mensen die zich in je boek herkennen.

Tip 3: omarm je angsten

Deze tip is makkelijker gezegd dan gedaan. Want die angst voelt wel heel echt en aanwezig. Wat gaat mijn omgeving hiervan vinden? Kan ik dit wel maken tegenover mijn vader, moeder, (ex)-partner, kind, tandarts, werkgever…? Het antwoord daarop hangt af van het thema en de inhoud van je boek. Van hoe expliciet je situaties en mensen beschrijft.

Beantwoord de volgende vragen om te kijken of je angst realistisch is:

  • Ga je in je boek zorgvuldig om met de mensen om je heen?
  • Heb je er alles aan gedaan om je omgeving geen schade toe te brengen?
  • Heb je je autobiografie met zuivere intenties geschreven?

Is je antwoord drie keer ‘ja’, realiseer je dan dat deze emotie bij het proces hoort. Jouw verhaal is jouw verhaal. Daarmee heb jij het recht om het te vertellen. Het is ook jouw waarheid en die wijkt per definitie af van die van je omgeving. Benadruk dat. Zo voorkom je dat je de drempel niet over durft om jouw levensverhaal uit te brengen. Door bijvoorbeeld op de cover het woord ROMAN te zetten, weet een ieder dat de inhoud niet 100% feitelijk is.

Jouw schrijfdroom

Droom jij ook van het schrijven en uitgeven van een autobiografie? Stimuleer jezelf dan door een planning te maken. In het webinar 'Uitgeven in eigen beheer - het proces stap voor stap' vertel ik er meer over! We gaan het onder andere hebben over het maken van zo'n planning en ik vertel waar je rekening mee moet houden in het uitgeefproces.

Met schrijvende groet,