Boekengilde Blog

Drie inzichten die je krijgt door het laten uitvoeren van een Quick Scan

Geschreven door BoekenGilde | 16 dec 19

Wanneer je manuscript “af” is, ben je klaar voor de redactiefase. In deze fase werk je nauw samen met de redacteur. Deze gaat iets vinden van je manuscript, stelt verbeteringen voor en samen maak je je document definitief. Klaar voor de opmaakfase.

Om een klein beetje een idee te krijgen van hoe onze redacteur Sanne werkt en wat zij aan je manuscript kan toevoegen, bieden wij de Quick Scan aan. In dit blog delen we drie inzichten die we veelal terugkrijgen na de Quick Scan. Zodat jij er alvast je voordeel mee kunt doen! Hier komen ze!

Benieuwd naar wat tekstredactie aan jouw manuscript kan toevoegen?
Vraag dan bij ons een Quick Scan aan. Sanne, onze redacteur, geeft je feedback op 1.000 woorden en maakt een inschatting wat voor jou de beste vervolgstap is.

#1: Ik moet consequent zijn!

Voor veel zaken zijn verschillende oplossingen. Bijvoorbeeld voor hoe je interpunctie toepast, óf en hóe je inspringt, hoe opsommingen eruitzien. Onwijs belangrijk: kies één vorm en hou je daaraan!
Gaat het om interpunctie bij dialogen, dan hanteren wij standaard de ELDA-regel. Dit is de afkorting van Eerst Leesteken, Dan Aanhalingsteken.

  • Dus schrijven we:
    ‘Mijn leestekens staan op de juiste plek,’ sprak zij trots.
  • In plaats van:
    ‘Mijn leestekens staan op de juiste plek’, sprak zij trots.

Goed om te weten: gedachten schrijven we zonder aanhalingstekens. 😊
Ook zien we dat het vaak verkeerd gaat met het schrijven van getallen. Tot en met twintig schrijven we deze voluit (dus in letters). Daarna schrijf je alleen ronde getallen voluit, zoals tientallen, honderdtallen, duizendtallen. Voor alle overige getallen gebruiken we cijfers.

#2: Dit kan ik niet zelf!

Zelfs schrijvers die een kei zijn in de Nederlandse taal, denken na ontvangst van een Quick Scan vaak: Huh?! Heb ik zoveel fouten gemaakt!? Ja, die maak je inderdaad zelf. Hoe kan dat?
Schrijven doe je vanuit je rechterhersenhelft. Die kant stimuleert je creativiteit en je vermogen om van woorden mooie zinnen te maken. De linkerkant van je hersenen houdt van orde en structuur en zet je in bij het redigeren van teksten. Maar omdat jij als auteur al weet wat er staat, vullen woorden en zinnen zich in je hoofd al aan. Jij leest in een context en “ziet” niet elke letter van het woord. En daardoor zie je fouten en slordigheden over het hoofd.

#3: Dit helpt mij echt!

De redacteur is vaak de eerste die je manuscript leest. De eerste die er wat van gaat vinden. Dat is best spannend! De Quick Scan werkt vaak geruststellend. Ja, je krijgt feedback en er worden verbeterpunten voorgesteld, maar het blijft jouw tekst. Je ziet direct dat het er daadwerkelijk beter van wordt, zonder dat je eigen stijl verloren gaat. Dat is waarom je überhaupt een boek hebt geschreven, toch? Om je eigen stem te laten horen!

Benieuwd naar wat tekstredactie aan jouw manuscript kan toevoegen?
Vraag dan bij ons een Quick Scan aan. Sanne, onze redacteur, geeft je feedback op 1.000 woorden en maakt een inschatting wat voor jou de beste vervolgstap is.