De meest gebruikte toetscombinatie voordat je je manuscript opstuurt naar de redacteur

Eindelijk is het zover! Jij voelt je klaar om je manuscript op te sturen naar je redacteur. Urenlang heb jij gewerkt aan jouw boek. Het resultaat is iets waar je trots op bent en mag zijn! Natuurlijk is het dan enorm spannend om je manuscript op te sturen voor feedback.

Voordat je op ‘verzenden’ drukt, staat je nog één ding te doen. In dit blog vertellen we je meer over:

  • Hoe je simpel en snel je eigen manuscript controleert
  • Wat veelgemaakte fouten in een manuscript zijn
  • Hoe je de volgende stap zet voor het redigeren van je boek
    Je eigen manuscript controleren

    Benieuwd hoeveel 'foutjes' nog in jouw manuscript zitten? Vraag dan voor slechts € 25,- een Quick Scan aan en krijg feedback op 1.000 woorden.
    Vraag hier een Quick Scan aan

Snel je eigen manuscript controleren

Eigenlijk is het heel simpel: hoe meer fouten in jouw manuscript zitten, hoe moeilijker het is voor je tekstredacteur om het in één ronde volledig “schoon te poetsen”. Het is daarom van belang dat jij je manuscript zo foutloos mogelijk aanlevert.

Breekt bij die gedachte het zweet je spontaan uit? Niet nodig! Want een groot aantal onzorgvuldigheden kun jij namelijk simpel en snel opsporen door de Ctrl-toets tegelijk in te drukken met de f-toets.


Hoe werkt dat precies?
Navigatie

1. Na het indrukken van Ctrl+f verschijnt links in je scherm ‘Navigatie’.

Naast de zoekbalk zit een openklapmenu, klik daarop en klik op Vervangen.

 

 

2. Vervolgens verschijnt het ‘zoek en vervang-scherm’. Hiermee kun jij bepaalde woorden opsporen en, wanneer gewenst, met een paar klikjes overal in het document aanpassen.

zoeken en vervangen

3. Door op de button ‘Meer >>’ te drukken, kun je je zoekopdracht verfijnen en bijvoorbeeld ook onderscheid maken tussen woorden die je wel of niet met een hoofdletter hebt geschreven.


druk op meer

Welke fouten kun je hiermee opsporen?

Nu je weet hoe je makkelijk je manuscript kunt doorzoeken, vraag je je wellicht af in welke situaties je dit kunt gebruiken. Een aantal veelgemaakte fouten die jij met deze toetscombinatie zelf al uit je manuscript kunt halen zijn:

  • dubbele spaties;

  • getallen: getallen tot en met twintig schrijven we voluit, daarna alleen ronde getallen (tientallen, honderdtallen, duizendtallen);

  • afkortingen: in een boek gebruik je over het algemeen geen afkortingen, tenzij het genre het toestaat. Voorbeeld: gebruik je vaak ‘etc.’, dan zoek je daarnaar en vervang je dit door ‘et cetera’;

  • meervoudsvormen: voor sommige woorden kun je meerdere meervoudsvormen gebruiken, echter in een manuscript gebruik je consequent één vorm;

  • échte namen: auteurs van een waargebeurd verhaal schrijven vaak in eerste instantie met de echte namen en later in de schrijffase veranderen ze die naam in een fictieve naam. Nogal belangrijk is het dan dat je overal in je manuscript de echte naam vervangt door de fictieve (en geloof me, het komt vaker voor dan je denkt dat er een echte naam in het manuscript achterblijft);

  • het gebruik van interpunctie bij dialogen: bij leesboeken hanteren we standaard de ELDA-regel. Dat wil zeggen dat je Eerst een Leesteken plaatst en Dan een Aanhalingsteken. Kies je ervoor om het net andersom te doen, dan is dat prima. Van belang is ook hierbij dat je consequent bent.

Bovenstaande punten gecontroleerd en helemaal tevreden? Dan ben jij er klaar voor om je manuscript op te sturen naar de tekstredacteur. Twijfel je over bepaalde zaken, deel die twijfel dan met je tekstredacteur. Deze zal je manuscript dan specifiek op die punten controleren.

Benieuwd hoeveel ‘foutjes’ nog in jouw manuscript zitten? Vraag dan voor slechts € 25,- een Quick Scan aan en krijg feedback op 1.000 woorden.

Vraag hier een Quick Scan aan

Tekstredactie bij BoekenGilde

Bij BoekenGilde helpen we je graag bij de tekstredactie en/of correctie van je manuscript. Neem gerust contact met ons op om jouw situatie aan ons voor te leggen of vraag een Quick Scan aan, zodat jij een indruk krijgt van wat tekstredactie en/of -correctie toevoegt aan je manuscript.