Ga je zelf een boek uitgeven, dan heb je als auteur vaak een deadline in gedachten. En sommige auteurs maken die deadline ‘hard’. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een boekpresentatie of een datum die je hebt gecommuniceerd dat je boek leverbaar is. Heb jij ook zo’n harde deadline, dan is het van belang dat je vooraf helder hebt hoeveel tijd de verschillende stappen in het uitgeefproces zo ongeveer kosten. In dit blog vertellen we:
Na het lezen van dit blog heb je helder hoeveel tijd het kost om je boek uit te geven.
Wil je daar een financiële planning aan toevoegen? Vraag dan een offerte aan!
Stap 1: redactie en correctie van je manuscript
Stap 2: de vormgeving/opmaak van je omslag en binnenwerk
Stap 3: het drukken en binden van je boek
Stap 4: het inrichten van verkoopkanalen
Stap 5: het promoten van je boek (dit wekt wellicht de indruk dat je hiermee als laatste start, maar je kunt hier al eerder in het proces mee beginnen)
Laat je je boek corrigeren en/of redigeren, dan is de tijd die daarvoor nodig is afhankelijk van de kwaliteit van je manuscript en de omvang qua woorden.
Grofweg kost één redactieronde van 40.000 tot 50.000 woorden één werkweek. Als auteur ga je vervolgens zelf de correcties verwerken. In veel gevallen worden in de zijlijn opmerkingen geplaatst. Daar zul je iets mee moeten. Sommige correcties roepen vragen op, daar heb je vervolgens contact over met de redacteur. En zo ben je toch wel wat langer bezig, dan je vooraf had gedacht.
Twee dingen zijn goed om te weten: jij bent als selfpublisher eindverantwoordelijk. Zaten er veel correcties in je manuscript, dan is de kans groot dat er slordigheden achterblijven. Loop je manuscript daarom nog eens grondig door óf investeer in een extra correctieronde.
Ten tweede, raffel deze stap in het uitgeefproces niet af. Neem de rust om dit netjes en vol aandacht te doorlopen, want daarmee verhoog je direct de kwaliteit en professionaliteit van je manuscript. En dat zorgt voor tevreden lezers!
Tip: weet jij al wanneer je zo ongeveer met de redactie kunt starten? Geef dat dan zo snel mogelijk aan ons door. Zo kan de redacteur daar al rekening mee houden en is jouw planning niet afhankelijk van die van de redacteur.
Je kunt je vast voorstellen dat het bij deze stap nogal uitmaakt of je binnenwerk uit alleen tekst bestaat of dat er een en ander aan kleuren en afbeeldingen moet worden toegevoegd. Bestaat je manuscript alleen uit tekst, dan kun je met deze stap beginnen als de redactiefase is afgerond. Voor het opmaken van een gemiddeld tekstboek en ontwerpen van een doelgroepgerichte omslag hebben we doorgaans vier weken nodig. In deze vier weken krijg jij een en ander voorgelegd, waar je op moet reageren. Kortom: er is in deze periode interactie tussen jou en je vormgever.
Heb je een boek met plaatjes en kleuren en dergelijke, dan neemt deze stap wat meer tijd in beslag. Het is dan zinvol om zo snel mogelijk het geredigeerde eerste hoofdstap van je manuscript bij de vormgever aan te leveren. Dat kan al in de redactiefase. De vormgever kan dan alvast beginnen met het ontwerpen van de lay-out. Wanneer de redactiefase is afgerond, gaat de vormgever de rest van het boek vormgeven. Zo maak je optimaal gebruik van de tijd!
Ook kun je de vormgever al laten starten met de opmaak van je omslag als je nog in de redactiefase zit. Dan kan dat alvast van de to do-list!
In deze stap krijg je allereerst een digitale proef. Daar kun je op reageren. Vervolgens wordt er van het opmaakbestand een printproef gemaakt. Hiervoor hebben we doorgaans zo’n drie à vier werkdagen voor nodig. Je krijgt dan een ongebonden, gedrukt exemplaar van je boek. Deze ga je pagina voor pagina controleren. Alles wat je opvalt geef je door aan de vormgever. Deze verwerkt je feedback en dan is je boek klaar… om gedrukt te worden!
Tip: vind je het lastig om zelf je boek te controleren? We helpen je graag met de proefcontrole. De prijs hiervoor is afhankelijk van de omvang van je boek. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.
Alles gecontroleerd? Helemaal blij? Dan kan je boek gedrukt worden.
Maar hoeveel tijd hebben wij daarvoor nodig?
|
Tot 500 exemplaren |
Softcover / paperback |
6 – 8 werkdagen |
Hardcover |
10 – 12 werkdagen |
Wil je meer dan 500 exemplaren laten drukken? Dan is de levertijd in overleg. Geef ons jouw wensen door en wij laten je weten of dat haalbaar is.
Wanneer je je boeken verkoopt via BoekenGilde, dan is de verwerkingstermijn afhankelijk van de keuzes die je maakt.
Hieronder zie je hoeveel tijd we per verkoopkanaal nodig hebben:
Verkoopkanaal |
Verwerkingstijd |
Boekenshop van BoekenGilde |
1 werkdag |
Bol.com via BoekenGilde |
2 werkdagen |
Centraal Boekhuis |
Circa 4 à 5 werkdagen |
Wil je er zeker van zijn dat je boek vanaf een bepaalde datum online te koop is, communiceer dit dan tijdig aan ons.
Het is lastig om hier een bepaalde tijd aan te koppelen. Want dit is van veel zaken afhankelijk. Heb je al naamsbekendheid? Heb je een community opgebouwd? Hoe ‘hot’ is het thema van jouw boek? Ga zo maar door.
Wel goed om te weten: gemiddeld worden er - van alle boeken die jaarlijks in Nederland worden uitgegeven (dus ook via de uitgever) - zo’n vijfhonderd verkocht in het jaar na publicatie. Bij stap 5 kunnen we alleen maar zeggen: hou vol, experimenteer en focus je op het beïnvloeden van de cijfers en nog wat minder op de cijfers zelf. Doe wat je kunt om er een succes van te maken!
Ok, nu kun je dus een planning maken. Maar hoe zorg je er nu voor dat je je ook aan die planning houdt?
Allereerst is het van belang dat de professionals die je inschakelt weten wat je planning is. Dus communiceer hierover (klinkt logisch, maar we zouden deze tip niet geven als dit in de praktijk soms vergeten wordt 😊).
Daarnaast is het van belang dat je in je planning rekening houdt met de tijd die je er zelf nog aan moet spenderen. Denk aan het geredigeerde werk waar je zelf nog mee aan de slag moet. Of de proefcontrole die je van A tot Z door moet nemen.
Maak je planning niet te krap, helemaal als er geen speling in je einddatum zit. Uiteindelijk wil je een kwalitatief boek maken en soms is daar net wat meer tijd voor nodig. Het geeft rust, ook voor jezelf, als je bij bepaalde stappen een klein beetje uit kunt lopen.
Soms loopt het uitgeefproces wat tegen. Gaat een en ander net niet zo snel als je van tevoren had gedacht. Oh jee, ga je die deadline nog wel halen?
Eigenlijk is er in zo’n situatie maar één ding dat je kunt doen: spreek het uit naar de professionals die nog met je boek bezig zijn. Ga in gesprek over waar nog tijd te winnen valt. Een mogelijkheid kan bijvoorbeeld zijn dat je een deel van je boeken alvast krijgt, omdat je die belangrijke boekpresentatie hebt bijvoorbeeld. Bij BoekenGilde denken we hierin graag met je mee!
Na het lezen van dit blog heb je helder hoeveel tijd het kost om je boek uit te geven.
Wil je daar een financiële planning aan toevoegen? Vraag dan een offerte aan!