Zelf uitgeven: je hoeft het niet alleen te doen

Dit weekend keek ik terug op de afgelopen drie maanden bij BoekenGilde. In mijn hoofd liet ik de titels voorbij komen van de boeken waar ik in deze periode persoonlijk aan bijgedragen heb.

Half november kwam #KLEIN uit. Daarna volgden Sterrenstof, Duister Meesterschap, Eco of Ego?, De Beste Verliezer en Ik vind papa veel liever dan jou (komt 21-2 uit). En dan zijn er nog boeken waar ikzelf niet aan heb meegeholpen. In de afgelopen drie maanden zijn er in totaal achttien (!) nieuwe titels bij BoekenGilde uitgekomen. Gaaf he!?

En dan komen de vragen:

“Hoe zorg ik ervoor dat mensen mijn boek gaan kopen?”

“Ik probeer via social media mijn boek te promoten, maar het levert nog niet zoveel op. Hebben jullie tips?”

“Hoe schrijf ik een persbericht? En waar stuur ik het naartoe?”

“Hoe krijg ik reviews?”

“Hoe zorg ik ervoor dat mijn boek in de boekhandel ligt? En onder welke condities?”

“Hoe krijg ik mijn boek in de bibliotheek?”

Onze reactie

Die is per auteur anders. Want om te weten hoe je je boek het beste kunt vermarkten, is het van belang dat je weet wie je lezer is en hoe hij of zij zich oriënteert. Waar de behoefte ligt. Wat de reden is/kan zijn om je boek te kopen. Door wie of wat je lezer zich laat beïnvloeden. En ga zo maar door…

Het is daarbij een kwestie van “trial and error”: dus probeer uit, zit niet stil, doe verschillende dingen naast elkaar, probeer van zoveel mogelijk het effect te meten en concludeer niet te snel dat een bepaalde actie niet werkt.

En daarom

> Organiseren wij vaker events die jou hierbij helpen. Workshops (voor maximaal 10 personen) over selfpublishing (waarbij we je achterflaptekst gaan schrijven, je pitch oefenen en een persbericht schrijven) en over het inzetten van social media voor je boek (waarbij we live je social kanalen vormgeven en vullen).

> Organiseren we dit jaar het eerste Selfpublishing Event van Nederland, met sprekers die informeren, inspireren en je het duwtje in de rug geven om de stap te wagen en je boek in eigen beheer uit te geven. Hierover binnenkort meer.

> Zijn we bezig met de ontwikkeling van een magazine waarmee we het aanbod aan nieuwe selfpublishing-boeken presenteren aan boekhandelaren in Nederland.

> Krijgt onze website een nieuwe uitstraling, waarbij met name de boekenshop voor jou als auteur meer mogelijkheden zal bieden.

Wil jij meer weten over onze events?

Een overzicht tref je op onze website en hier vind je ook de informatie die je nodig hebt om je aan te melden.

Lieve groet,

Sanne

In categorie: Blog

Workshop

workshop selfpublishing