Wat er zo leuk is aan het uitgeven in eigen beheer van je boek

Vandaag de dag kiezen veel auteurs er bewust voor om een boek uit te geven in eigen beheer. Het behouden van de regie en creativiteit worden vaak genoemd als de voornaamste redenen. Toch krijgen wij steeds vaker ook andere argumenten te horen. In dit blog nemen we je mee in alles wat het uitgeven van een boek in eigen beheer nou zo leuk maakt.

Wil jij jouw boek uitgeven in eigen beheer? Zorg dan dat je goed voorbereid te werk gaat! In ons gratis e-book informeren we je over het zelf uitgeven van je boek.

Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Uitgeven fun

Alles in eigen hand

Zoals we hierboven al beschrijven, vinden veel auteurs het prettig dat ze bij het uitgeven in eigen beheer het uitgeefproces in eigen hand hebben. Er is geen partij die zich bemoeit met de inhoud van je boek of die bepaalde ideeën doordrukt qua vormgeving en/of marketing. Het is namelijk ontzettend frustrerend wanneer jouw ideeën in de prullenbak belanden omdat jouw boek moet passen bij de ideeën van de uitgeverij.

Zelf uitgeven betekent zelf bepalen of je de correcties van jouw redacteur en/of corrector verwerkt. Jouw eigen ideeën worden omgezet in een cover en jij bepaalt de opbouw van je boek en hoe dat eruitziet in een goed leesbaar binnenwerk. Het aantal gedrukte boeken bepaal je zelf en je kiest zelf de kanalen waarop je jouw boek gaat verkopen.

‘Vorig jaar mijn eerste boek uitgebracht via BoekenGilde. De begeleiding was super! Ten eerste: veel kennis in huis, ze geven webinars rondom het uitgeven van een boek. Ten tweede: vriendelijke en enthousiaste medewerkers die supersnel reageren op je vragen en je prima begeleiden gedurende het hele proces. Ten derde: de kwaliteit van het product is prima en doet zeker niet onder voor iedere andere drukkerij. Vandaar dat ik mijn tweede boek ook ga uitbrengen via BoekenGilde. Ik zou iedere selfpublishing auteur zeker BoekenGilde aanraden!’ – Karin Rheiter

Jezelf onderdompelen in een boeiend leerproces

En ook dat is zo mooi aan het uitgeefproces. Je gaat verschillende fases door waarin je telkens nieuwe dingen leert. Je gaat jezelf uitdagen om nieuwe dingen te leren en om te blijven groeien. Voordat je het uitgeefproces inrolt, ga je je verdiepen in de te maken keuzes. Wij raden je aan om je onder te dompelen in (al) onze informatiebronnen:

  • Meld je aan voor onze webinars over allerlei onderwerpen die komen kijken bij het uitgeven van een boek;
  • Bekijk onze blogpagina waarop we tweewekelijks een nieuw blog plaatsen;
  • Download en/of print onze handige whitepapers die je er ieder moment weer bij kunt pakken;
  • Volg ons op social media (Facebook, Instagram, LinkedIn) voor inspiratie en tips;
  • Meld je aan voor onze maandelijke schrijversmail ‘een bron van inspiratie’.

Zolang je nieuwsgierig bent, blijf je leren

Gaan we samenwerken? Dan nemen we je persoonlijke stap voor stap mee! Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

Een boek uitgeven in eigen beheer is als het starten van een onderneming

Een boek uitgeven in eigen beheer is als het starten van een eigen bedrijf. Een eigen bedrijf waarin jij aan het roer staat. Waar jij keuzes gaat maken, waar jij gaat testen wat wel en niet werkt. Vallen en opstaan, lol maken en successen boeken. Een boek uitgeven in eigen beheer vinden wij een van de stoerste dingen die je kunt doen. Realiseer je daarbij wel dat een boek geen nieuw product is. Decennialang worden er boeken gelezen. Je moet jezelf onderscheiden en dat start bij het maken van een kwalitatief goed product. Volg dus als ‘ondernemer’ alle stappen van het uitgeefproces op een professionele manier. Dan voldoe je aan de minimale verwachtingen die de consument heeft van een boek en kun jij er, met al jouw creativiteit, een succes van maken!

Vraag je je af of je een KvK inschrijving nodig hebt als auteur? > Boek uitgeven in eigen beheer: is een KvK inschrijving verplicht?


De definitie van succes? Die bepaal jij!

Het is een geweldig moment wanneer je toe bent aan een tweede, derde of soms wel vierde druk van je boek. Dat zijn echt momenten om te vieren. Wanneer je zelf je boek uitgeeft, bepaal je zelf in welke onderdelen je je laat ondersteunen, in welke oplage jouw boek gedrukt wordt en hoe je jouw boek aan de man gaat brengen. In principe ben je verantwoordelijk voor je eigen succes en niet een ander. Ook dat wordt vaak als erg fijn ervaren!

Tot slot, en dat is misschien wel het allerleukste… het vieren van behaalde successen! Het behalen van een doel, zowel grote als kleine, zorgt voor enorm veel plezier!

Wil jij jouw boek uitgeven in eigen beheer? Zorg dan dat je goed voorbereid te werk gaat! In ons gratis e-book informeren we je over het zelf uitgeven van je boek.

Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

 

Meer blogs en tips lezen?

Redactiewerk: veel meer dan tekstuele aandacht

Door: Sanne Visch Dat de redactiefase een onmisbare stap is in het uitgeeftraject is bekend. Een goede opbouw van het verhaal, krachtige dialogen, de spelfoutjes eruit, consequent gebruik van...
> Verder lezen

Boek vormgeven: de beginpagina's van je boek

Sla eens een boek open en je ziet het direct: voordat hoofdstuk 1 begint zijn er een aantal pagina’s toegevoegd met informatie. Bij het vormgeven van jouw boek, is het van belang dat je hier rekening...
> Verder lezen

Je boek als e-book verkopen, de voor- en nadelen

Een e-book is een digitale versie van je boek. Deze digitale versie van jouw boek is door de koper online aan te schaffen en te lezen op verschillende apparaten, waaronder een e-reader. Steeds meer...
> Verder lezen