Wanda Wildeboer - Blindgangers

Blindgangers

In het roerige Amsterdam van 1787

Deze historische thriller vertelt het verhaal van twee jonge mensen die te maken krijgen met verraad en verdachtmakingen in het hilarische laatste jaar van de patriotse opstand. Hij heeft gevaren voor de VOC en daarna gewerkt in Twente. Nu is hij terug in Amsterdam en vast van plan de armoede van zijn omgeving achter zich te laten. Zij is de eigenzinnige dochter van een boerenfamilie uit het Twentse Delden, die in het voorjaar van 1787 naar Amsterdam mag komen voor een logeerpartij bij familie. Helaas, wat begint als een heerlijk weerzien, ontaardt in een haast dodelijk gevaar. En niet alleen voor hen beiden.

Het is 1787 en in heel Europa heerst opwinding. Er smeult een vuur dat twee jaar later zal ontbranden tijdens de Franse revolutie. Ook in de Republiek van de Verenigde Nederlanden is sprake van groeiende onrust. Dat is te danken aan de patriotten, een monter gezelschap van handelaren, winkeliers, journalisten en bankiers, dat de economische malaise zat is. Deze oproerkraaiers maken al de dienst uit in een groot deel van het land. Nu is Amsterdam aan de beurt. Daar is de verwarring groot. Overal klinken dezelfde vragen. Zou het kunnen? Een bestuur met patriotten in het stadhuis op de Dam? Onder de ogen van de machtige regentenfamilies? En luidruchtig bestreden door Oranjeklanten in de Jordaan en door de fanatieke Bijltjes van Kattenburg?

Te midden van gebeurtenissen zoals Amsterdam nog niet eerder heeft meegemaakt, ontdekken de twee geliefden hoe ze zijn beetgenomen, maar ook wat er uiteindelijk echt belangrijk is.

‘Blindgangers’ is oorspronkelijk opgezet als vervolg op De Linnenroof uit 2008. Dat boek werd uitgebracht door een uitgeverij van jeugdboeken. Al schrijvende groeide het nieuwe verhaal echter uit tot een zelfstandige roman (420 pagina’s) voor volwassenen.

Intussen was er in de wereld van de uitgeverijen ook het een en ander veranderd. Daarom is dit keer gekozen voor het uitbrengen van het boek in eigen beheer.

BoekenGilde verscheen in beeld door een artikel in de Tw.Crt/Tubantia. Na een plezierige samenwerking met Peter van Limbeek kwamen eind oktober acht dozen met elk vijf boeken binnen. Mede dankzij de opvallende omslag (dank aan vormgever Frank Everards) trekt het verhaal veel belangstelling. De ‘Blindgangers’ liggen zelfs al bij de Stadsboekhandel aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Dat is dé plek voor alles wat te maken heeft met de hoofdstad.

Omdat voorzichtigheidshalve is gekozen voor een pilot van slechts 40 exemplaren, moet er misschien binnenkort al worden nagedacht over een ‘tweede druk’. Een spannend idee.

Wie meer wil weten over Blindgangers - In het roerige Amsterdam van 1787 kan contact opnemen metWanda Wildeboer (b.wwildeboer@kpnmail.nl).

In categorie: Schrijversverhalen