Je boek verkopen via het Centraal Boekhuis

Jouw boek beschikbaar voor het grote publiek? Dat is een droom van veel auteurs én zeker niet onmogelijk! Door je boek te verkopen via het Centraal Boekhuis stel je jouw boek beschikbaar voor alle boekhandels en online platformen in Nederland en Vlaanderen.

Vanuit het Centraal Boekhuis (CB) worden boekwinkels in Nederland en Vlaanderen bevoorraad. Eigenlijk is het Centraal Boekhuis de schakel tussen de uitgever, boekverkoper en de consument. In de loop der jaren is het CB uitgegroeid tot het grootste distributiecentrum van boeken en e-books.

Wil jij je boek verkopen via het Centraal Boekhuis? Dat kan! Ik dit blog vertellen we je alles wat je moet weten:

 • Wat doet het CB?
 • Hoe krijg je je boek bij het CB?
 • Zelf via het CB verkopen
 • Kosten
 • Voordelen van de verkoop via het CB
 • Jouw boek verkopen via het CB

  Wil jij van je boek een commercieel succes maken? Bij BoekenGilde helpen we je bij het inrichten van de verkoop- en distrubutiekanalen. In ons gratis e-book vertellen we je alles wat je moet weten!
  Download het e-book 'Verkopen van je eigen boek'


  Wat doet het CB?

  Wanneer je boek wordt aangemeld bij het CB, is het gelijk zichtbaar voor circa 2.500 boekverkopers in Nederland en Vlaanderen. De verkopers kunnen jouw boek direct uit de voorraad van het CB bestellen. Daarnaast verschijnt je boek in de webshops van alle online platformen. Denk hierbij aan bol.com, Bookspot en de webshop van de Ako en Bruna.

  Het CB houdt de voorraad bij en draagt zorg voor de verzending van de boeken.

  blog 800 afbeeldinge

  Hoe krijg je je boek bij het CB?

  Wanneer je besluit je boek te verkopen via het CB melden wij je boek aan. Hiervoor hebben we praktische informatie nodig als:

  • Titel;
  • Prijs;
  • Auteur;
  • Begeleidende tekst;
  • Omslag van de cover;
  • Bisac code;
  • En een inkijk-exemplaar.

  Daarnaast sturen we, in overleg met jou, een aantal boeken naar het CB toe. Het CB regelt de rest en stuurt de aangeleverde informatie naar alle online platformen en boekhandels. Vaak is je boek vervolgens binnen +- vijf werkdagen verkrijgbaar. Wanneer de voorraad opraakt vullen wij deze voor je aan.

  Zelf via het CB verkopen

  Als auteur kun je je niet zomaar aansluiten bij het CB. Dat komt omdat het CB alleen uitgevers toelaat. Mocht je dit zelf willen regelen dien je je te registreren bij de Kvk met een uitgeverijnaam. Vervolgens kun je je aanmelden bij het CB. Hou er wel rekening mee dat ook hier kosten aan verbonden zijn en je ook de vaste boekhandelsmarge afdraagt.

  Kosten

  Wanneer je je boek verkoopt via het CB moet je een groot gedeelte afstaan aan het CB. Zij brengen relatief hoge kosten in rekening. Dit komt door de korting die boekhandels krijgen. Namelijk 44%. Daarnaast wordt er een vast bedrag à €1,33 per verkocht boek in rekening gebracht. Wanneer BoekenGilde je boek aanmeld bij het CB betaal je gedurende de looptijd €18,95 per maand en eenmalige startkosten à €69.

  Voordelen van de verkoop via het CB

  Vaak geeft een aansluiting bij het CB een boost aan de boekverkoop. Hoe dat komt?

  • Je profiteert van gratis verzending vanaf €20,-
  • Je verschijnt op álle online platformen. Denk hierbij aan bol.com, bookspot, managementboek etcetera.
  • De boekhandel kan gunstig inkopen.
  • In veel gevallen geldt: voor 23:59 besteld, morgen in huis.

  Jouw boek verkopen via het CB?

  Wij helpen je graag! Zoals we eerder vermelden maken we alles voor je in orde. Vanuit jouw eigen dashboard kun je de verkoop van je boek volgen. Daarnaast krijg je maandelijks de marge uitgekeerd! Extra leuk toch?

  Wat moet je doen om je eigen boek te verkopen?

In categorie: Verkopen

Meer blogs en tips lezen?

Zo verkoop je simpel en snel grote hoeveelheden boeken

De laatste tijd zien we bij opdrachtgevers mooie voorbeelden van hoe de verkoop van boeken gestimuleerd wordt als je je doelgroep niet als individu beschouwd, maar als groep. Hoe je dat doet, leggen...
Verder lezen

Als auteur je LinkedIn profiel inrichten

Naast de sociale mediakanalen Facebook en Instagram is ook LinkedIn een mooi platform om je boek te promoten én je netwerk uit te breiden. Op LinkedIn kun je namelijk een doelgericht netwerk opbouwen...
Verder lezen

Goede boekrecensies ontvangen? Zo pak je dat aan!

O zo belangrijk in de promotie en verkoop van je boek zijn boekrecensies. Het zijn namelijk (meestal) betrouwbare meningen van een ander over jouw boek. Een onafhankelijke mening. Zo’n review – zoals...
Verder lezen