Tip van de auteur: Agnes Bazuin


agnes-300x300In Cirkels - Agnes Bazuin

Regelmatig vragen wij auteurs, nadat hun boek is uitgekomen, om ervaringen te delen die andere auteurs weer kunnen gebruiken in het selfpublishing traject. Deze tips delen wij op social media in de rubriek 'Tip van de Auteur'. Onlangs ontvingen wij van Agnes Bazuin, auteur van 'In Cirkels' een hele waardevolle, uitgebreide tip. Een tip die wij graag in Blog vorm met jullie delen.

De vraag die wij aan Agnes stelden:

Wat is voor jou de ultieme tip voor iemand die ook een boek wil gaan uitbrengen?

  1. Kies een thema/ onderwerp dat bij je past

→ Ik had twee jaar geleden een leuk idee in mijn hoofd voor een kinderboek. Dat leuke idee kreeg ik helaas niet goed op papier. Toen heb ik gezocht naar een onderwerp/ thema wat dichter bij mijzelf lag. Ik lees zelf graag thrillers en daarom is het uiteindelijk een thriller geworden. Als je iets kiest wat dicht bij jezelf ligt dan schrijft het makkelijker en sneller.

  1. Laat je niet ontmoedigen door gebrek aan inspiratie/ tijd

→ Het is mij meermalen overkomen dat ik wel verder wilde schrijven, maar op dat moment echt helemaal geen inspiratie had. Blijf dan niet geforceerd achter die laptop zitten, maar laat het even gaan. Ik heb soms maanden niet aan In cirkels gewerkt. Je hebt zo af en toe een frisse blik nodig en die blik komt wel als je het even loslaat en je je niet te druk maakt dat het even niet zo loopt als je zelf zou willen.

  1. Staar je niet blind

→ Als je aan het schrijven bent en zeker in het laatste deel van het traject wil je alles nogmaals nalopen op typefouten, inconsistenties etc. Op een gegeven moment zie je dat soort dingen niet meer omdat je het al te vaak hebt gelezen. Maak daarom ook gebruik van meelezers: zij zien dingen waar jij op een gegeven moment overheen kijkt of wat jij zo vanzelfsprekend vindt, maar de lezer waarschijnlijk niet. Dus meer in het algemeen: zorg gedurende het gehele traject voor verschillende meelezers.

  1. Promotie!!!

Het was me al verteld en ik had er ook al het een en ander over gelezen, maar promotie is toch echt een belangrijk ding. Dat besef je soms minder omdat jij als auteur alleen met de inhoud van het boek bezig bent en daar jouw focus ligt.

Dus: begin op tijd met nadenken over bij wie jij jouw boek onder de aandacht wil brengen (magazines, lokale kranten, landelijke dagbladen, blogs, influencers etc). Houd er rekening mee dat vooral magazines niet zomaar iets aan een uitgave kunnen aanpassen. De inhoud van een uitgave ligt vaak al maanden van te voren vast. Wees dus op tijd. Geef je in eigen beheer uit en wil je toch dat jouw boek, behalve online, ook in boekhandels verkrijgbaar is, neem dan bijtijds contact op met de boekhandel en vraag of je jouw boek na publicatie in consignatie mag afgeven.

  1. Lees je zin/ doe onderzoek

Lees je in. Lees over welke stijlregels er gelden voor de verschillende verhalen. Dat scheelt de redacteur veel tijd. Denk na over de opmaak van het boek. Kijk eens in jouw eigen boekenkast: wat vind je mooi en wat is gangbaar?

Ik heb bij het schrijven van In cirkels ook veel gehad aan de volgende boekjes: “Spannende verhalen schrijven” van René Appel en “Schrijven is schrappen” van Hans Hogenkamp. Zeker dat laatste boek is echt een aanrader!

Maak gebruik van de mogelijkheid om webinars te volgen!

Veel schrijf-plezier,

Agnes Bazuin

In categorie: Blog

Meer blogs en tips lezen?

''You must be prepared to work always without applause.'' - Ernest Hemingway

Wat een mooie quote vind ik dit. Voor mij is dit soms best een uitdaging. Want applaus is erkenning. En daar zijn we – nagenoeg – allemaal naar op zoek. Als auteur ben je dat heel vaak ook. Erkenning...
Verder lezen

Literair type

Hij: “Jij leek mij zo’n literair type, maar dat valt hartstikke mee.” Mijn eerste gedachte: ik val mee! Dat klinkt positief. Mijn volgende gedachte: wat is zijn beeld van een literair type? En waarom...
Verder lezen

Een doel zonder plan is slechts een wens

Een bekende quote, die wat mij betreft prima past bij de start van een nieuw jaar. Want, hoe cliché misschien ook, voor velen is januari wel het moment van nieuwe energie, van doelen stellen, dit...
Verder lezen