Als je écht talent hebt, dan word je er wel uitgepikt…

Onlangs vroeg ik advies aan Rodaan Al Galidi, auteur van onder andere 'Hoe ik talent voor het leven kreeg' en 'Holland'. Mijn vraag had betrekking tot de zoektocht van een opdrachtgever naar een uitgeverij. Eén opmerking van Rodaan greep mij: ‘Er zijn boeken zonder uitgever, maar er zijn geen uitgevers zonder boeken.’

 

Bij BoekenGilde bieden we hulp en ondersteuning in elke fase van het uitgeefproces. Wil je weten hoe we jou kunnen ondersteunen?
Vraag dan een offerte aan en we nemen contact met je op!

Vraag een offerte aan

Als je écht talent hebt, dan word je er wel uitgepikt...

Er worden door uitgeverijen mooie boeken uitgegeven, die een groot (soms: groter) publiek bereiken dankzij die uitgeverij. Ik geloof ook dat er fijne samenwerkingen zijn tussen auteurs en uitgeverijen, gebaseerd op gelijkwaardigheid.
Waar ik wél moeite mee heb, is het beeld dat er is gegroeid dat je enkel ‘een pareltje’ bent als auteur wanneer uitgeverij x of y je boek uitgeeft. Dat als je écht talent hebt, dat je er wel uit wordt gepikt. En… dat als je zelf uitgeeft, het vast niet zo’n goed boek is.

In mijn beleving begint het bij die persoon die achter zijn bureau plaatsneemt en die eerste regel op papier zet. Die zweet en zwoegt, twijfelt en groeit. Die een verhaal te vertellen heeft. Want dáár gaat het om: verhalen delen. En dat recht heeft iedereen.

Natuurlijk zie ik als redacteur ook dat de ene auteur meer talent heeft dan de ander. En natuurlijk wordt een boek pas professioneel en goed als je alle stappen van het uitgeefproces volgt en soms zelfs een paar stappen terug doet… hoe weinig zin je daar ook in hebt! Er is geen binnendoor route in het uitgeefproces. Althans, ik heb hem nog niet gevonden! 😊

Als je je goed laat begeleiden (in élke stap van het proces!), professionals om je heen verzamelt die eerlijk feedback geven en je als auteur ook nog iets doet met die feedback, dan kun je erop vertrouwen dat als je boek van de pers rolt, het een boek is waarmee je de markt op kunt.
En nee, we heten niet allemaal Harry Mulisch. Maar ons recht om een boek uit te brengen en ons verhaal te delen, is even groot.

Inmiddels is Rodaan trouwens zijn eigen uitgever. Ben jij de volgende?

Bij BoekenGilde bieden we hulp en ondersteuning in elke fase van het uitgeefproces. Wil je weten hoe we jou kunnen ondersteunen?
Vraag dan een offerte aan en we nemen contact met je op!

Vraag een offerte aan

Meer blogs en tips lezen?

Hoe wordt de prijs van mijn boek bepaald en kan ik die nog wijzigen?

Wanneer je een boek uitgeeft in eigen beheer, bepaal je zelf de verkoopprijs van je boek. Een prijs die jouw potentiële klant bereid is om te betalen. In dit blog leggen we je uit hoe je de prijs van...
> Verder lezen

Zo verkoop je simpel en snel grote hoeveelheden boeken

De laatste tijd zien we bij opdrachtgevers mooie voorbeelden van hoe de verkoop van boeken gestimuleerd wordt als je je doelgroep niet als individu beschouwt, maar als groep. Hoe je dat doet, leggen...
> Verder lezen