Boekengilde Blog

Opbouw van je manuscript; wanneer doe je wat?

Geschreven door BoekenGilde | 15 mei 20

“Weten jullie waar ik het beste kan beginnen met schrijven?”
“Maakt het uit dat ik geen schrijfplan heb?”
“Ik heb eerst een planning gemaakt en een indeling voor wat er in mijn boek staat. Moet dat eigenlijk wel?”

Zomaar wat vragen die ons met enige regelmaat gesteld worden. De enige reactie die wij daarop kunnen geven is: wat denk je zelf?
Want of jij een schrijfplan nodig hebt, of waar jij moet beginnen, of dat je wel of niet planmatig schrijft heeft allemaal met JOU te maken. Met wat jij prettig vindt. Wat voor jou werkt.

In dit blogartikel staan wij stil bij de opbouw van jouw manuscript. Wanneer doe je wat?

  • Hoe kom je erachter wat voor jou het beste werkt?
  • Schrijfplan
  • Schrijfproces

Ontdekken wat tekstredactie en/of -correctie aan je manuscript toevoegt? Maak dan gebruik van onze Quick Scan en krijg feedback op 1.000 woorden!

Hoe kom je erachter wat voor jou het beste werkt?

Schrijven is oefenen. Is meters maken, schrijfmeters. Is heel veel doen. Is schrappen, herschrijven. Je creatieve brein prikkelen. Of je kennis verwoorden op schrift. Wat daarvoor nodig is, is dat je het jezelf zo “makkelijk” mogelijk maakt. Maar wat dat makkelijk dan is, is voor iedereen verschillend.

Schrijfplan

Als je jezelf al de vraag stelt of je een schrijfplan nodig hebt, dan kan het maken van een schrijfplan weleens heel goed bij je passen. Dan zegt dat misschien iets over hoe planmatig je te werk gaat.
Als je het prettig vindt om te schrijven wat in je opkomt, zonder rekening te houden met de opbouw en de positie die het straks krijgt in je boek, dan zegt dat misschien ook iets over jou. Dat je die creatieve vrijheid nodig hebt. Vooral als je niet van “moeten” houdt, kan dit heel goed werken.

En zo kun je elke vraag over de opbouw van je manuscript en over de wijze waarop je schrijft onder de loep leggen. Er is namelijk geen regel die jou vertelt wat je wanneer moet schrijven en waar in het boek het moet staan. Dat is het mooie van schrijven.
Jij bent als schrijver het creatieve brein. Jij staat aan het roer. En het gaat erom dat jij je eigen impulsen volgt.

Schrijfproces

Wat we je wél kunnen adviseren is om tijdens het schrijfproces nog zo min mogelijk terug te lezen. Misschien in hoofdlijnen, om in kaart te brengen wat je al geschreven hebt, maar zorg ervoor dat je vooral creëert en nog minder met de “technische kant” van je tekst bezig bent. Met of de zinnen wel kloppen, er geen spelfouten en rare zinsconstructies in zitten.

Om goed te kunnen schrijven hoef je
niet goed te kunnen schrijven.

Want om goed te kunnen schrijven hoef je niet goed te kunnen schrijven.
Ja, lees die zin nog maar eens. Het staat er echt. 😊 Goed kunnen schrijven zit vooral in een goed verhaal hebben en daar mooie, pakkende woorden voor te kunnen vinden. Die je omzet in mooie zinnen, die je lezer raken. Voor de technische kant zijn redacteuren. Die helpen je daar graag bij.

Ben jij zover dat je je verhaal in grote lijnen op papier hebt en wil je eens ervaren hoe een redacteur je kan helpen bij het zetten van de volgende stap? Vraag dan een Quick Scan aan. Hierbij stuur je ons circa 1.000 woorden van je manuscript, eventueel voorzien van je hulpvraag, en Sanne - onze redacteur - zal deze voor je redigeren. Daarbij krijg je een advies over wat voor jou een goede vervolgstap is en inzicht in wat tekstredactie en/of -correctie aan je manuscript toevoegt.

Wil jij een Quick Scan van je manuscript? Vraag deze dan hier aan!