Iedereen weet wel dat boeken in de boekhandel of bibliotheek vaak op categorie gesorteerd zijn. Alle romans staan bij elkaar, dit geldt ook voor kinderboeken, thrillers en kookboeken. Medewerkers van de boekhandel of bibliotheek bepalen niet zelf onder welke categorie een bepaald boek valt. Dit gebeurt aan de hand van een NUR code.
Een NUR code geeft het onderwerp van jouw boek weer en is naast een ISBN en barcode een vereiste bij het maken van een boek. In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over een NUR code voor je boek.
We vertellen je meer over:
Naast een NUR code heb je ook een ISBN nodig om je boek te verkopen. In ons gratis e-book vertellen we je alles wat je hiervoor moet weten!
NUR staat voor Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling en is een driecijferige code. Het geeft simpelweg het hoofdonderwerp van je boek weer. De online boekenwinkels gebruiken de NUR code als basis voor de categorie indeling. Daarnaast gebruiken boekenwinkels en bibliotheken de NUR code ook als een soort wegwijzer om een titel te kunnen vinden.
De Nederlandse Uniforme Rubrieksindeling is ingevoerd in 2002 met als doel om inzicht te krijgen in het koopgedrag van klanten. Maar zoals we hierboven al beschreven dient de NUR code ook als een soort wegwijzer om een boek te kunnen vinden of te categoriseren. Je vindt zowel het ISBN als de NUR code(s) terug in het colofon van een boek.
Als auteur mag je zelf de NUR code van jouw boek bepalen.
Binnen de NUR codes heb je hoofdrubrieken en sub-rubrieken:
De hoofdrubrieken van de NUR codes zijn onder te verdelen in de volgende onderwerpen:
100 - Educatieve uitgaven algemeen
300 - Literaire fictie algemeen
400 - Non-fictie vrije tijd/algemeen
600 - Non-fictie informatief/professioneel algemeen
900 - Sociale geografie algemeen
Daarnaast heb je binnen al deze hoofdcategorieën subcategorieën. Hierbij een aantal voorbeelden:
NUR 301: literaire roman
NUR 305: literaire thriller
NUR 491: Sportbiografie
NUR 801: managementboek
Wil jij weten welke NUR code het beste bij jouw boek past? Op de website van Boek.nl kun je meer informatie vinden over de NUR code en de verschillende categorieën.
Dit is de officiële website voor het opzoeken van een NUR. In eerste instantie ga je kijken in welke hoofdcategorie jouw boek valt. Vervolgens klik je door om te kijken welke subcategorie nóg beter bij jouw boek past. Vind je dat jouw boek in meerdere categorieën past? Dan kun je meerdere NUR codes gebruiken.
Veel succes met het kiezen van jouw NUR code!
Twijfel je over de NUR code van jouw boek en wil je graag dat er iemand met je meedenkt? BoekenGilde helpt je graag bij al je vragen rondom jouw eigen boek. Neem vrijblijvend contact met ons op.