Manuscript afgewezen, wat nu? Waarom je de moed niet mag verliezen!

Jaren heb je geschreven aan jouw meesterwerk. Eindelijk ben je zover, tevreden en met veel zenuwen zet je de stap: je gaat het manuscript opsturen naar de uitgever. Vol verwachting wacht je het antwoord af.. Eindelijk krijg je reactie van de uitgever, maar het antwoord is niet wat je had verwacht. Je manuscript wordt afgewezen. Maar waarom? Het is toch zo’n goed verhaal en alle proeflezers waren zo positief.

moed-800px

Wat nu?

Nou, verlies de moed niet!

In dit blog vertellen we je waarom zo’n afwijzing jou juist op weg helpt. Daarvoor staan we stil bij de volgende onderwerpen:

 • De standaard afwijzing
 • De persoonlijke afwijzing met reden
 • Herpak jezelf, jouw boek moet er komen
 • Zoek een uitgeverij die bij je past
 • Opnieuw toesturen
 • Wat moest er verder ook alweer in een proposal naar de uitgeverij?
 • Opzoek naar andere opties

Wil jij je boek uitgeven in eigen beheer? Zorg dan dat je goed voorbereid te werk gaat! In ons gratis e-book informeren we je over het zelf uitgeven van je boek.
Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

De standaard afwijzing

Je hebt je manuscript meerdere malen opgestuurd naar verschillende uitgeverijen. ‘Het past niet in ons fonds’, ‘je schrijfstijl spreekt ons niet aan’ of je krijgt je onaangeraakte manuscript teruggestuurd. Waarschijnlijk heeft niemand de moeite genomen om er iets over te zeggen. Máár dit wil niet zeggen dat jouw manuscript daadwerkelijk slecht is. Het is alleen nog niet goed genoeg.

De persoonlijke afwijzing met reden

In dit geval heeft de redacteur je boek (deels) gelezen. Een groot compliment! Want jij bent opgevallen uit die grote ‘slush-pile’, de stapels manuscripten op de bureaus van uitgeverijen. Wat er ook in jouw afwijzing staat, besef dat dit de meest waardevolle feedback is die je kunt krijgen. Vaak betekent het dat je moet gaan herschrijven. Blijf geloven in je verhaal, je bent al een heel eind op weg.

Herpak jezelf, jouw boek moet er komen

Zo’n afwijzing is natuurlijk niet leuk. Troost jezelf dat ook veel grote schrijvers keer op keer werden afgewezen. J.K. Rowling werd met haar Harry Potter en de Steen der Wijzen door twaalf verschillende uitgevers afgewezen. Stephen King werd dertig keer afgewezen met zijn boek Carrie. Zij herpakten zichzelf keer op keer. Sleutelden weer aan het manuscript en stuurden het weer op…

Jouw droom is er om waar te maken. Laat je niet weerhouden door die afwijzing(en)!

Zoek een uitgeverij die bij je past

Of een uitgeverij bij je past hangt af van:

 • Of jouw manuscript past bij het fonds van de uitgever;
 • Of deze uitgeverij en jij als auteur dezelfde ideeën hebben qua samenwerking.

Ga op onderzoek uit en maak een shortlist van drie uitgeverijen om te benaderen.

Opnieuw toesturen

Ben je ervan overtuigd dat je manuscript er flink op vooruit is gegaan? Dan kun je een tweede poging wagen. Zorg er dan voor dat je jouw proposal aanpast. Geef daarin aan wat je in de tussentijd met het verhaal hebt gedaan.

Wat moest er verder ook alweer in een proposal naar de uitgeverij?

Je proposal telt maximaal vier A4’tjes en bevat een outline (beschrijving van de belangrijkste gebeurtenissen en personages en de samenvatting van het verhaal), iets over het thema en het genre en iets over jezelf, de (verwachte) omvang, je planning (voor als je manuscript nog niet af is), je ideeën voor eventuele volgende boeken en de reden waarom je je manuscript naar deze uitgeverij stuurt.

Op zoek naar andere opties

Een boek hoeft niet per se via een uitgeverij uitgebracht te worden. Ga eens op zoek naar andere opties. Eén van die opties is het uitgeven in eigen beheer. Met een aantal voordelen ten opzichte van het uitgeven via een uitgever, namelijk:

 • Je manuscript wordt niet afgewezen, je krijgt een eerlijk advies over wat jouw boek nodig heeft. Het advies kan zijn om samen met een schrijfcoach aan de slag te gaan of een redacteur je manuscript naar een hoger niveau te laten tillen.
 • Jij staat aan het roer. Je bepaalt in hoeverre je je laat ondersteunen en behoudt alle rechten over het boek.
 • Zodra je jouw boek gaat verkopen liggen de marges vaak hoger dan de royalty’s van de uitgever.

Daarnaast behoudt je jouw creatieve vrijheid, want dat is wat jou als auteur/schrijver zo bijzonder maakt. Linksom of rechtsom, laat niets ervan weerhouden om jouw boek uit te geven!

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op. We vertellen je met plezier over de verschillende mogelijkheden.

Ga jij een boek schrijven en wil je het uitgeven in eigen beheer?

 

Meer blogs en tips lezen?

Boek zelf uitgeven: duur of kostbaar?

Een veelgehoord bezwaar om zelf een boek uit te geven, is dat de investering voor jou als auteur is. Het algemene beeld heerst dat je voor het uitgeven van een boek diep in de buidel moet tasten. In...
> Verder lezen

van influencer naar auteur: do's and don'ts

Hey daar, influencer en aspirant-schrijver! Wil jij je horizon verbreden en een boek schrijven? Misschien over jouw dienst, een geweldig idee of een goed verhaal. Een groot voordeel heb je al: een...
> Verder lezen

Wanneer mag je jezelf auteur noemen?

Veel auteurs durven zichzelf, ondanks dat ze een of meerdere boeken hebben geschreven, vaak nog geen auteur te noemen. Er blijken een aantal overtuigingen te zijn die daar de oorzaak van zijn. Welke...
> Verder lezen