Hoe promoot je een boek met een klein budget?

Hoe promoot je een boek? Dit is een vraag die veel auteurs zichzelf stellen. Het schrijven van een boek is namelijk één ding, maar reclame maken voor een boek is weer een hele andere tak van sport. Laat staan een boek promoten zonder al te veel kosten. Gelukkig hebben wij in deze blog een aantal marketingactiviteiten voor jou uiteengezet die niet te veel kosten, maar wél effectief zijn.

kelly-sikkema-3-Tc_5LROrM-unsplash

Zet jezelf online op de kaart als expert

Het boek is een onderdeel van jou. Om je boek te verkopen, moet je ook jezelf kunnen verkopen. Dit kun je doen door jezelf online op de kaart te zetten als expert. Heb jij een kookboek geschreven? Maak een foodblog met recepten, laat jouw gerechten zien op social media en benader andere foodblogs met de vraag of je een gastblog mag schrijven. Of heb je een managementboek geschreven? Bezoek dan netwerkborrels en sluit je aan bij diverse groepen op LinkedIn gericht op jouw vakgebied. Hier kun je deelnemen aan discussies en jouw expertise laten zien. Probeer de interesse van anderen te wekken en vergeet niet te verwijzen naar jouw boek op jouw LinkedIn profiel.

Maak gebruik van social media

Om je online zichtbaarheid te vergroten, is het belangrijk om actief te zijn op social media. Maar hoe promoot je een boek en op welk kanaal? Dat is afhankelijk van jouw doelgroep. Probeer inzichtelijk te krijgen wie tot jouw doelgroep behoren en op welk kanaal jouw doelgroep zich bevindt. Het is beter om een beperkt aantal kanalen te gebruiken waar je je volledig op kunt focussen dan half werk te leveren doordat je actief probeert te zijn op alle kanalen.

Verspreid een persbericht

Een andere manier om bekendheid op te bouwen, is het verspreiden van een persbericht. Begin lokaal bij regionale kranten en huis-aan-huisbladen. De kans dat jouw persbericht wordt gepubliceerd is lokaal namelijk groter dan bij een nationale krant. Ook hebben veel steden tegenwoordig een website met nieuws over de buurt. Zij vinden het ontzettend leuk om nieuws uit de omgeving te delen, zoals een schrijver die zijn of haar droom heeft waargemaakt en een boek in eigen beheer heeft uitgeven.

Vraag je jezelf nu af: hoe maak ik een goed persbericht? Op 15 oktober geven wij de Workshop Selfpublishing. Hier krijg je inzicht in het selfpublishing proces en ga je onder andere aan de slag met het schrijven van je persbericht. Meld je hier aan:
Meer info en aanmelden Workshop Selfpublishing

Schakel ambassadeurs in

Je kunt nog zo hard roepen dat je een geweldig boek hebt uitgegeven, maar het is natuurlijk geloofwaardiger als iemand anders dit roept. Want welke schrijver zal nu zeggen dat hij of zij een slecht boek heeft geschreven? Het is dus tijd om ambassadeurs in te schakelen! Vraag aan jouw omgeving of zij jouw boek willen delen op social media en vraag aan je lezers of ze een review willen schrijven over jouw boek. Een beoordeling is ontzettend waardevol en bovendien gratis!

Meer blogs en tips lezen?

Als auteur Facebook optimaal benutten

In de blogs van 19 juli en 17 september gaven we je tips over hoe je als auteur je Instagram en LinkedIn profiel kunt inrichten. Dit blog gaat over hoe je als auteur je Facebook profiel optimaal kunt...
> Verder lezen

Drie tips voor de ambitieuze selfpubber

Als selfpubber — een auteur die zijn eigen boek uitgeeft — droom je waarschijnlijk van hoge verkoopcijfers, veel positieve reviews (met natuurlijk vijf sterren) volle zalen en veel aandacht van de...
> Verder lezen

Als auteur je Instagram profiel optimaal benutten

In ons blog van 19 juli gaven we je tips over hoe je als auteur je LinkedIn profiel kunt inrichten. In dit blog lees je hoe jij als auteur je Instagram profiel optimaal kunt benutten. Instagram is...
> Verder lezen