Boekengilde Blog

Gedrukt boek of e-book?

Geschreven door BoekenGilde | 4 nov 19

Als je boek eenmaal is geschreven en geredigeerd, dan komt er vanzelf een moment dat je gaat nadenken over de uitvoering. Ga je voor een gedrukt boek of voor een e-book?

In dit blog:

  • staan we kort stil bij wat we onder een e-book verstaan;
  • geven we informatie over de financiële kant van de verschillende mogelijkheden;
  • delen we cijfers over het gebruik van e-books versus gedrukte boeken;
  • lees je hoe je de verschillende vormen kunt aanbieden aan je lezer.

Wil jij jouw boek uitgeven in eigen beheer? Zorg dan dat je goed voorbereid te werk gaat! In ons gratis e-book informeren we je over het zelf uitgeven van je boek.


Wat is een e-book nou eigenlijk precies?

Een e-book is de digitale versie van een boek. Vroeger werd een PDF al beschouwd als een e-book, tegenwoordig verlangt je lezer in de meeste gevallen een flowable ePub.
Bij een flowable ePub kan je lezer zelf zorgen voor een optimale leeservaring door onder andere het aanpassen van de lettergrootte. Dit maakt veel titels ook leesbaar voor mensen met een leesbeperking.

De charme van papier

Een boek schrijven doe je niet in één week. Vaak heb je er maanden, soms zelfs jaren, aan gewerkt. En dan komt er een moment dat het inhoudelijk klaar is. Je bent de redactiefase door en trots en blij met het resultaat. En dan? Zie je dat resultaat dan het liefste terug in een bestandje op de computer of wil je het kunnen vastpakken? Zien staan in je boekenkast en zien liggen in de boekhandel?
Een gedrukt boek is eigenlijk de kroon op je werk! Onderdeel van je droom: het uitgeven van je boek!

Wil je je zelfgeschreven boek het liefst bewaren als een bestand in de computer of zichtbaar in je boekenkast?

Wat is financieel aantrekkelijker?

Dat is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden, want alles staat of valt bij de verkoop van je boek. Laat je je boek drukken op papier, dan betaal je per exemplaar. En per verkocht exemplaar verdien je een deel van je investering terug. Ben je door je voorraad heen, dan laat je je boek wellicht bijdrukken en moet je dus nogmaals investeren.
Bij een e-book heb je eenmalige kosten, ongeacht of je er tien verkoopt of tienduizend. De investering wordt er niet hoger van.

Het één sluit het ander niet uit

Uit onderzoek (van KvB Boekwerk, 2018) blijkt dat van lezend Nederland:
4% alleen e-books leest;
46% zowel e-books als gedrukte boeken leest;
50% alleen gedrukte boeken leest.

Reden genoeg om je lezer de keuze te geven tussen de verschillende uitvoeringen.



In het paarse kader zie je het boek in verschillende uitvoeringen. Jouw lezer, of eigenlijk koper, kan zelf kiezen. Goed om te weten: om het aanbod op deze manier weer te geven op Bol.com, zul je je boeken op voorraad moeten leggen bij het Centraal Boekhuis. BoekenGilde kan je daarbij helpen. Wij melden je boek, in de verschillende uitvoeringen, aan bij het Centraal Boekhuis en houden de voorraad op peil.

Wil je meer weten over hoe BoekenGilde je kan helpen bij de verkoop van je boek? Klik dan hier om meer te lezen!