Een boek schrijven in je drukke leven – hoe pak je dat aan?

Een boek willen schrijven en het daadwerkelijk doen zijn twee verschillende dingen. Menig schrijver kan daarover meepraten. Behalve dat je voor een boek een flinke dosis inspiratie nodig hebt, mag één ingrediënt tijdens het schrijfproces niet ontbreken; tijd. Véél tijd. In dit blog geven we je tips hoe je je beschikbare tijd benut, zodat je toewerkt naar een afgerond manuscript.

Heb jij al een en ander op papier en wil je daar feedback op?
Vraag dan een Quick Scan aan.

Vraag hier een Quick Scan aan

 

Tip #1: visualiseer het doel

Wat voor soort boek schrijf je? Voor wie? Waar gaat het over? Wat is de zogenaamde “lezersbelofte”? Door te weten waar je naartoe gaat werken, is het makkelijker om de eerste stap te zetten. Neem je je voor om een thriller te schrijven, dan is dat doel zo breed en abstract dat het lastiger kan zijn om te beginnen. Bovendien geeft een concreet doel vaak positieve energie. Als het goed is, word je enthousiast van je eigen idee! Dan krijg je zin om eraan te werken.

 

Tip #2: maak een schrijfplan

Heb je eenmaal je doel concreet, dan kun je voor jezelf bepalen hoe je daar gaat komen. De ene auteur is een kei in “free writing”. Diegene heeft als uitdaging om de schrijfstroom op gang te brengen; hoe kom jij in de juiste flow? Wat is daarvoor nodig?
Een ander heeft wat meer structuur nodig. Denk aan het indelen van het verhaal in hoofdstukken: wat ga je wanneer vertellen? De complexiteit van een dergelijk overzicht is afhankelijk van het genre, het perspectief en de tijd(en) waarin je schrijft. Daarbij: voor de een is een grof raamwerk voldoende, een ander heeft behoefte aan een meer gedetailleerde indeling. Doe wat jij denkt dat nodig is.

 

Schrijversplan

 

Tip #3: van A tot Z? Niet altijd nodig!

Soms heb je van die scènes… daar kun je je tanden op stukbijten! Het lukt dan gewoonweg niet om het goed op papier te krijgen. Dagen kost het je… en zo kom je geen steek verder! Aaargh!
Herkenbaar? Laat deze scène dan even rusten en ga met een andere scène verder. Een boek hoeft niet per se van A tot Z geschreven te worden. Belangrijk is dat je de schrijfstroom op gang houdt en daarvoor is het soms nodig om te werken aan de stukken die net iets makkelijker op papier te zetten zijn.


Tip #4: leg de lat qua schrijftijd niet te hoog

Als je een druk leven hebt, kan het een hele uitdaging zijn om tijd te vinden. Sommige auteurs gebruiken dat ook als excuus dat ze niet geschreven hebben. Nu krijg je waarschijnlijk meer woorden op papier wanneer je een dag schrijft in plaats van twee uur. Maar als jij structureel geen tijd kunt vrijmaken om te schrijven, gebruik dan die twee uur die je wél kunt vrijmaken. Heb je dan onvoldoende ruimte om de schrijfstroom op gang te krijgen (een argument waar ook veel auteurs mee komen)? Zoek dan naar manieren om die schrijfstroom op een andere manier te stimuleren, zodat jij die twee uur voluit kunt schrijven (tip #2 en #3 helpen je daarbij).

Tussen de regels door lees je misschien al: de beste manier om te zorgen dat je gaat en blijft schrijven, is in je hoofd te verschuiven van moeten naar willen. Niet vasthouden aan al die regeltjes die je jezelf onbewust oplegt, maar gewoonweg dóén. Meters maken. Tijd vrijmaken. Van tevoren weten wat je die dag gaat doen (waarbij je “dagdroomtijd” in aanloop naar dat moment kunt benutten) en ook waar je naartoe werkt. Visualiseren. Dan lukt het ook jou vast en zeker om een boek te schrijven en daarmee je droom waar te maken.

Heb jij al een en ander op papier en wil je daar feedback op?
Vraag dan een Quick Scan aan.

Meer blogs en tips lezen?

Een bron in je boek vermelden? Dit zijn de regels!

Bij veel genres ontkom je er als auteur niet aan: het raadplegen van bronnen. Gebruik je die bronnen in je boek, dan zijn er een aantal regels waar je rekening mee dient te houden. In dit blog leggen...
> Verder lezen

Boekomslag afwerkingen

Wat een boek uniek kan maken en extra opvallend is de veredeling van het boekomslag of de cover. Er zijn verschillende mogelijkheden om een boek te voorzien van zo'n extra blikvanger. De meest...
> Verder lezen