Boekengilde Blog

Zo geef je je boek duurzaam en milieubewust uit

Geschreven door BoekenGilde | 9 mei 25

De liefde voor boeken en verhalen zit diep – bij schrijvers én bij lezers. Maar wist je dat de traditionele boekenindustrie een aanzienlijke ecologische voetafdruk achterlaat? Van papierproductie tot transport, van inktgebruik tot overproductie: boeken kosten meer dan alleen tijd en creativiteit. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om als schrijver bij te dragen aan een duurzamere wereld. In dit blog nemen we je mee in hoe je jouw boek milieubewust kunt uitgeven – zonder concessies te doen aan kwaliteit en uitstraling.

 

Wil jij inzicht in de kosten van het duurzaam produceren van jouw boek?
Vraag dan een vrijblijvende offerte
aan.

Waarom duurzaamheid in de boekenwereld ertoe doet

We houden allemaal van de geur van papier en het gevoel van een boek in onze handen. Maar papierproductie vereist hout, water en energie, en gaat vaak gepaard met ontbossing en vervuiling. Daarnaast belanden jaarlijks miljoenen onverkochte boeken in de vernietiging – puur omdat er te veel werden gedrukt of omdat ze niet verkochten.

Als schrijver heb je meer invloed dan je denkt. Door bewuste keuzes te maken in het uitgeven van je boek, kun je bijdragen aan minder verspilling en een kleinere ecologische voetafdruk – én geef je een krachtig signaal af naar je lezers.

Duurzame keuzes bij het uitgeven van je boek

Hieronder vind je een overzicht van concrete keuzes die je kunt maken om jouw boekuitgave duurzamer te maken:

  1. Breng vraag en aanbod bij elkaar

In plaats van duizenden exemplaren in één keer te drukken (met het risico op onverkochte voorraden), kun je ervoor kiezen om je boek in etappes te laten drukken. Je maakt dan telkens opnieuw de inschatting hoeveel boeken je nodig hebt. Minder verspilling, minder opslag, geen vernietiging van restpartijen.

Goed om te weten: wanneer je de verkoop van je boek door BoekenGilde laat verzorgen, krijg je een persoonlijk dashboard. Daarop kun je de actuele voorraad inzien en eenvoudig opdracht geven tot een herdruk.

  1. Gebruik gerecycled of FSC-gecertificeerd papier

Laat je boek drukken op milieuvriendelijk papier. Gerecycled papier of papier met een FSC-keurmerk is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen. Veel lezers vinden dit bovendien een pluspunt.

Goed om te weten: BoekenGilde maakt enkel en alleen gebruik van FSC-gecertificeerd papier. 

  1. Kies voor productie in NL

Wanneer je je boeken laat drukken in eigen land, verminder je de transportkilometers drastisch. Minder CO₂-uitstoot én sneller geleverd. Bovendien steun je de Nederlandse economie.

  1. Bied je boek ook aan als e-book en/of luisterboek

Digitale boeken zijn niet alleen populair, ze zijn ook een stuk milieuvriendelijker. Geen papier, geen transport. Je kunt ze bovendien wereldwijd aanbieden zonder fysieke distributie.

  1. Vermijd overbodige verpakking en plastic

Als je zelf boeken verstuurt, kies dan voor gerecycleerde kartonnen verpakkingen en vermijd plastic vulmaterialen. Biologisch afbreekbare of herbruikbare verpakkingen zijn een goed alternatief.

  1. Stimuleer tweedehands en ruilsystemen

Moedig lezers aan om boeken te ruilen, uit te lenen of tweedehands te kopen. Zet bijvoorbeeld een kleine “boekdeel-tip” achterin je boek of op je website.

Besef wel: dit kan invloed hebben op je winst.

Duurzaamheid is ook een marketingkans

Behalve dat het goed is voor de planeet, kan duurzaamheid ook een krachtige meerwaarde zijn in je marketing. Lezers vinden het steeds belangrijker dat producten eerlijk en milieuvriendelijk tot stand komen. Door transparant te zijn over jouw keuzes – van papier tot distributie – maak je jouw boek niet alleen groener, maar ook aantrekkelijker voor een bewuste doelgroep.

Je kunt dit doen via:

  • Een verantwoording in het colofon (bijv. “Dit boek is gedrukt op FSC-gecertificeerd papier.”)
  • Blogposts of socialmediaberichten over je duurzame keuzes
  • Samenwerkingen met duurzame boekhandels of groene initiatieven

Extra tips voor milieubewust uitgeven

Duurzaam uitgeven begint niet pas bij het drukken. Ook in de fase ervoor kun je bewuste keuzes maken:

  • Digitaal redigeren en vormgeven: werk zoveel mogelijk digitaal samen met redacteuren, proeflezers en vormgevers.
  • Online promotie: organiseer virtuele boeklanceringen of webinars in plaats van fysieke evenementen met veel reiskilometers.
  • Herbruikbare promotiematerialen: laat bijvoorbeeld een universele banner maken die je voor meerdere boekpresentaties kunt gebruiken.

Tot slot: elke stap telt

Misschien voelt het als een druppel op een gloeiende plaat. Maar elke duurzame keuze die jij als schrijver maakt, telt. Niet alleen omdat het een verschil maakt in het productieproces, maar ook omdat je als schrijver een rolmodel kunt zijn. Je verhaal stopt niet bij de laatste bladzijde – het leeft door in de manier waarop jij het de wereld in brengt. Dus stel jezelf de vraag: hoe kan ik dit verhaal zó delen, dat het ook een verhaal van de toekomst wordt?

 

Wil jij inzicht in de kosten van het duurzaam produceren van jouw boek?
Vraag dan een vrijblijvende offerte
aan.