Verrijk jouw boek met geluidsfragmenten op Spotify

Wij zien dat auteurs steeds vaker op zoek gaan naar creatieve manieren om de inhoud van hun boek te verrijken. Een van die manieren is het opnemen van geluidsfragmenten in een boek. Wij vinden dit supertof! Maar hoe pak je dat nou aan? In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe je geluid koppelt aan de inhoud van je boek.

Wil jij jouw boek uitgeven in eigen beheer en een concreet stappenplan ontvangen om concreet aan de slag te gaan? Download ons gratis whitepaper: je boek uitgeven in 8 stappen.

Download het whitepaper 'In 8 stappen je eigen boek uitgeven'

Geluidsfragmenten koppelen aan een boek

Misschien denk je nu: wat wordt bedoeld met het koppelen van geluidsfragmenten aan een boek? Nou, je kunt hierbij denken aan het inspreken van een kort hoofdstuk ten behoeve van je boekpromotie (teaser) of het voorlezen van een fragment uit je boek. Ook kun je denken aan het toevoegen van geluidseffecten die de inhoud van je boek versterken. Bijvoorbeeld een meditatie of een achtergrondmuziekje die de lezer in de juiste sfeer brengt. Door deze geluidsfragmenten te plaatsen op Spotify, creëer je een plek op het internet waar je in je boek naar kunt verwijzen. Het biedt jouw lezen nét even dat extraatje; je brengt je boek tot leven!

Spotify boek

Hoe plaats ik een geluidsfragment op Spotify?

Ja, je hebt het goed gelezen: Spotify, het populaire platform voor het streamen van muziek. Dit platform biedt ook mogelijkheden voor jou! Naast muziek vind je op Spotify namelijk ook podcasts, meditaties en andersoortige geluidsfragmenten. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je een account aanmaakt op Spotify en jouw fragmenten hieraan koppelt.

Stap 1: neem een geluidsfragment op
Een geluidsfragment kun je opnemen met behulp van een microfoon, waaronder met de microfoon van je smartphone. De opname kun je bewerken zodat de kwaliteit zo hoop mogelijk is. Zorg voor zo min mogelijk ruis op de achtergrond. Ook is het belangrijk dat je qua formaat kiest voor MOV, MP3 of MP4.

Stap 2: maak een Spotify account aan
Om geluidsfragmenten (audio) te plaatsen op Spotify moet je je aanmelden met behulp van Spotify for Podcasters. Volg hiervoor de instructies op de officiële Spotify-ondersteuningspagina voor het uploaden van audio à instructies. In principe spreekt Spotify over podcasts, maar dit kunnen allerlei soorten audiofragmenten zijn, schrik hier dus niet van! Het hoeft niet per se een podcast te zijn.

Stap 3: Uploaden audiobestanden en plaatsen
Zodra je in Spotify for Podcasters zit, ga je een eerste aflevering maken. Je voert hierbij de titel, beschrijving en publicatiedatum in. Het gemaakte audiobestand kun je vervolgens uploaden.

Publiceren audiobook

Ook krijg je de optie om een serie te publiceren. Hierbij kun je bestanden als ‘afleveringen’ uploaden. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende fragmenten koppelen aan de hoofdstukken van je boek. Handig én overzichtelijk!

Bij extra details kies je ervoor om een afbeelding toe te voegen aan jouw fragment. Dat geeft ook weer iets extra’s.

Het menu klik je door én voilà, jij kunt jouw fragment inplannen of direct plaatsen! Je ontvangt een bericht van Spotify zodra het live staat. Je ontvangt dan ook de link naar het fragment.

Hoe koppel ik de fragmenten aan mijn boek?

Zodra jij jouw fragmenten hebt geplaatst op Spotify, hebben deze een uniek plekje op het internet gekregen. De link naar Spotify heb je gekregen na het publiceren maar kun je ook altijd terugvinden door simpelweg jouw fragment op te zoeken op Spotify. Van deze link kun je een QR-code maken. Op het internet zijn veel QR-code generatoren te vinden, je kunt bijvoorbeeld deze gebruiken. Zodra je de QR-code gegenereerd hebt, kun je deze opslaan als afbeelding en meenemen in de vormgeving van je boek!

Let op: kies voor een QR-code die altijd toegankelijk blijft. Sommige gratis opties op het internet laten een QR-code na verloop van tijd verlopen. Wanneer jij een QR-code opneemt in je boek, zorgt dat op een gegeven moment voor problemen (lees: de QR-code werkt dan niet meer).

 

In dit blog hebben we het gehad over het toevoegen van geluidsfragmenten aan je boek. Hiermee maak jij jouw boek interactief en bied je jouw lezer nét even iets meer. Je kunt dit op veel manieren toepassen, wees creatief!

Naast het verrijken van je boek kan Spotify ook een waardevolle aanvulling zijn op je marketingstrategie. Veel succes!