Bij veel genres ontkom je er als auteur niet aan: het raadplegen van bronnen. Gebruik je die bronnen in je boek, dan zijn er een aantal regels waar je rekening mee dient te houden. In dit blog leggen we je uit welke dat zijn aan de hand van veelgestelde vragen.
In Nederland heb je automatisch copyright wanneer je iets hebt geschreven/gecreëerd. Dat kan een boek zijn, een gedicht, een onderzoeksrapport et cetera. Bij copyright is de onderliggende gedachte dat je jezelf niet mag “verrijken” met de creatie van een ander. Verrijken is daarbij geen meetbare term. Gebruik jij in je boek andermans quote of een regel uit een gedicht, dan kun je niet spreken over verrijking. Jouw boek kan ook bestaan zonder die specifieke tekst. Waar de grens ligt, is niet altijd eenvoudig. Over het algemeen geldt: vermeld te allen tijde de bron én neem bij twijfel contact op met de rechthebbende.
Wil jij een indruk krijgen van de tekstuele kwaliteit van je manuscript?
Vraag dan een Quick Scan aan.
Simpel: door contact te leggen. Daarvoor is het belangrijk dat je weet bij wie het copyright ligt. In een boek staat dat doorgaans in het colofon. Stuur een e-mail, geef aan om welke tekst het gaat en vraag om voor een bepaalde datum te reageren (zodat jij wel verder kunt als je geen reactie krijgt). Heel belangrijk: sla die e-mail op. Wanneer je aanvankelijk geen reactie krijgt maar in een later stadium wél gedoe, dan kun je aantonen dat je het hebt gevraagd.
Er zijn verschillende manieren om een bron te vermelden, maar de meest gangbare is volgens de APA-richtlijnen. Per verschijningsvorm gelden andere regels. We zetten de meest voorkomende voor je op een rij:
Boek |
Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Titel boek (Initialen Bijdrager, Achternaam, Red. of Vert.) (Editie). Uitgever. |
Website |
Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar, dag maand). Titel artikel. Naam Publicatie. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL. |
(Online) onderzoeksrapport |
Achternaam Auteur, Initialen. (Jaar). Titel rapport: Subtitel (Nr. Nummer). Uitgever. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL. |
Interview |
Achternaam Interviewer, Initialen. (jaar, dag maand). Titel interview. Naam Krant. Geraadpleegd op dag maand jaar, van URL (optioneel, wanneer online interview). |
Ja. Je kunt in de tekst zelf of als voetnoot op de betreffende pagina naar de bron verwijzen. Daarbij is het gangbaar om de auteur en het jaar van verschijnen tussen haakjes te vermelden. In de tekst eromheen kun je uitleggen om wat voor soort bron het gaat.
In dat geval is het van belang dat je je manuscript van A tot Z screent en noteert welke onderdelen uit externe bronnen afkomstig zijn. Je zult moeten onderzoeken welke bronnen dat zijn geweest en die moeten opnemen in je bronnen- c.q. literatuurlijst. Het is van belang dat dit zeer zorgvuldig gebeurt. Daarom de tip: hou tijdens het schrijfproces bij welke bronnen je gebruikt. Dat scheelt veel uitzoekwerk in de afrondende fase van je manuscript.
Wil jij een indruk krijgen van de tekstuele kwaliteit van je manuscript?
Vraag dan een Quick Scan aan.