Alles over schutbladen van een boek

Wat zijn schutbladen? Wanneer kies je ervoor? En hoe lever je ze aan?

Ben je een boek aan het schrijven of is je manuscript al afgerond en ben je klaar voor de volgende stap? Dan heb je je boek vast al eens gevisualiseerd! Dat gaat namelijk vanzelf! Als je je boek (ook) als hardcover gaat uitgeven, dan kun je de schutbladen laten bedrukken. In dit blog vertellen we je er alles over.

Alles over schutbladen

Is jouw boek klaar om gedrukt te worden? Check dan of het aan onze aanleverspecificaties voldoet.
Download hier ons gratis whitepaper mét handige checklist.
Download het whitepaper   'Aanleverspecificaties'

Wat is een schutblad?

Een schutblad – ook wel schutvel genoemd – is een stuk papier dat het boekblok beschermt en het binnenwerk met de omslag verbindt. Dat proces heet ‘het inhangen van een boek’. Schutbladen zijn de eerste twee en de laatste twee pagina’s van een boek en worden alleen bij boeken met een harde kaft gebruikt. Sla maar eens een hardcover open. Het eerste wat je ziet is het schutblad! 😊 Soms in wit of crèmekleurig papier. Soms bedrukt met een mooi design of in een mooie kleur.

Wanneer kies je voor een schutblad?

Een hardcover krijgt altijd een schutblad, simpelweg omdat deze zonder schutblad niet gemaakt kan worden. Het papier vormt namelijk de verbinding tussen het omslag en het binnenwerk. Een softcover heeft nooit een schutblad. Het omslag wordt dan namelijk gelijmd aan het binnenwerk van het boek.

Als je een hardcover laat maken, heb je de optie om de schutbladen te laten bedrukken met een mooi design dat past bij de rest van het boek. Het schutblad een mooie kleur geven, is ook een optie. Het zorgt in ieder geval voor een leuke verrassing wanneer je lezer het boek openslaat!

Het bedrukken van de schutbladen is optioneel. Wil je dit liever niet, dan blijft het schutblad gewoon onbedrukt.

Hoe lever je het schutblad aan?

Voor het drukken van een hardcover hebben we drie pdf-bestanden nodig: van het omslag, het binnenwerk én het schutblad. Het zijn namelijk drie onderdelen die afzonderlijk van elkaar gedrukt worden en vervolgens samen gevormd worden tot een boek. Jouw schutblad lever je dus aan als pdf. Qua afmeting heeft het hetzelfde formaat als het binnenwerk van je boek.

Let op: je hoeft alleen een pdf van het schutblad aan te leveren wanneer je deze wilt laten bedrukken.

Weten hoe je jouw manuscript moet aanleveren?