#4: Sanne schrijft een boek - Het effect van kleuren

Misschien herken je het: dat je tijdens het schrijven van je boek ook al een beeld hebt van hoe je boek er straks uit gaat zien. Zelf ben ik al vroeg in het proces begonnen met het maken van een moodboard. Ik gebruik Pinterest om illustraties, foto’s, kleuren en lettertypes te bewaren als inspiratie. Daarmee leg ik op een makkelijke manier een mooie basis voor als mijn boek straks vormgegeven gaat worden.  

Wie moet zich aangetrokken voelen?

Ik vind het belangrijk dat mijn boek zowel mannen als vrouwen aanspreekt. Door beelden te verzamelen besefte ik dat ik me persoonlijk meer aangetrokken voel tot vrouwelijke afbeeldingen en kleuren. Als het gaat om de vormgeving, dan is het echter niet zozeer belangrijk wat ík mooi vind, maar waar mijn doelgroep zich tot aangetrokken voelt.
Ik ben daarom gaan nadenken over de functie van de vormgeving bij mijn boek. En dat is vooral gericht op het creëren van een “bepaald gevoel”.

Welk gevoel wil ik dan overdragen?

Mijn boek is…
… de bemoediging die jij als auteur nodig hebt om moed te verzamelen om je boek uit te geven.
… die – subtiele – trap onder je achterste, om niet te blijven hangen in je angsten en onzekerheden.
… een plezierig en makkelijk middel om jezelf verder te helpen in het uitgeefproces.

Dus zoek ik kleuren, afbeeldingen, lettertypes, papiersoorten en dergelijke die dat ondersteunen. Zodat ik straks een richting heb waarin ik met de vormgever kan denken en werken.

Een glimp van mijn moodboard

Op mijn moodboard ontstaat een duidelijke richting qua kleuren en type afbeeldingen. Graag deel ik een glimp ervan met jou:

 

moodboard-800px

Wat is de juiste volgorde?

Veel auteurs beginnen pas met de vormgeving wanneer het manuscript helemaal klaar is. En dat kan hoor. Als je helemaal blanco bij een vormgever aanschuift en diegene moet de sfeer vatten van je boek en omzetten in een passend en pakkend ontwerp, dan is dat soms wel een uitdaging. Door je vormgever vooraf input te geven, krijgt hij of zij veel meer gevoel bij wat jij met je boek wilt uitstralen en wie je wil aanspreken. En daardoor kom je vaak sneller tot een ontwerp dat helemaal past!

Wil je wat zeggen over mijn moodboard?

Leuk! Dat kan in de comments op Facebook. Ook ben ik benieuwd of jij ook met een moodboard werkt en wat je ervaringen zijn.

Tot over twee weken!

Warme groet,

Sanne

Sanne schrijft een boek over het overwinnen van je angsten en onzekerheden bij het uitgeven van je boek. Tweewekelijks deelt ze een update over haar ervaringen bij het schrijven en uitgeven. Schrijf je hieronder in en ontvang iedere update in je mail!

Aanmelden #sanneschrijfteenboek

 

In categorie: Sanne schrijft een boek